bağlanma stiliniz

Bağlanma Stiliniz İlişkilerinizi Nasıl Etkiliyor?

AŞK & İLİŞKİLER, RUH SAĞLIĞI

Bağlanma stiliniz; eşinizle, arkadaşlarınızla, çocuğunuzla hatta köpeğinizle olan ilişkiniz de dahil olmak üzere, hayatınız boyunca kurduğunuz bütün ilişkileri etkiliyor.

Yakınlık kurmakta zorlanıyor musunuz? Terk edilmekten mi korkuyorsunuz? İlişkilerinizde dengesiz mi davranıyorsunuz? Bütün bunların cevabı bağlanma stilinizde gizli.

Psikolojinin önde gelen isimlerinden John Bowlby, bebekken bize bakım veren kişiyle olan ilişkimizin –yani genellikle anne ile olan ilişkimizin- hayatımızdaki bütün ilişkilerin temeli olduğunu öne sürmüştür. Daha sonra Bartholomew ve Holowitz bu düşünceyi geliştirmiş ve bağlanma stilleri teorisini ortaya atmışlardır. Bağlanma stilleri teorisinde kaygılı, kaygısız, dengesiz ve güvenli bağlanma olmak üzere 4 çeşit bağlanma vardır. Şimdi bu bağlanma çeşitlerini biraz tanıyalım.

 

Kaygılı Bağlanma

Saplantılı bağlanma olarak da bilinen bu bağlanma türünde kişi terk edilmekten çok korkar. Bu nedenle bağlandığı kişiye fazla yapışır ve bırakmak istemez. Bu bağlanma stiline sahip kişiler yalnız kalmak istemezler. Bireyselleşmekte zorlanırlar. Terk edildiklerinde dünyaları yıkılır ve ayrılıklarla baş etmekte çok zorlanırlar. Kaygılı bağlanmanın şiddetli olduğu durumlarda, aşırı kıskançlık, baskıcılık ve partnerini aşırı kısıtlamak gibi durumlar görülebilir.

Kaygılı bağlanan kişinin genelde kendisine karşı düşünceleri olumsuz, karşısındakine karşı düşünceleri olumludur. Yani kendisini yetersiz görme eğilimi taşırken, karşısındakini gözünde fazla büyütebilir.

 

Kaygısız bağlanma

Kaçınan bağlanma olarak da bilinen bu bağlanma türünde kişi, yakınlık kurmakta zorlanır. Karşısındakinin duygularına karşı kayıtsızdır ve ilişkilerde sorunla karşılaşınca hemen kaçma eğilimi gösterir. Bu kişiler fazla başına buyruk davranabilirler. Kaçınan bağlanmanın şiddetli olduğu durumlarda, kişi ilişkileri tamamen reddetme noktasına gelip yalnız kalabilir.

Kaygısız bağlanan kişiler genelde kendilerini değerli görürken, karşısındakileri küçümseme eğilimi gösterirler. Sahip oldukları duyguları bastırabilir veya karşısındakine duygularını anlatmakta zorlanabilirler.

 

Dengesiz bağlanma

Korkulu-kararsız bağlanma olarak da bilinen bu bağlanma türünde kişi, hem yakınlık kurmakta zorlanır; hem de terk edilmekle baş edemez. Dengesiz bağlanan kişiler yakınlık oluştuğunda uzaklaşma eğilimi gösterirler; fakat aynı zaman terk edilme korkuları da şiddetlidir. Uzaklaşma nedenleri kendilerini değersiz hissetmeleri ve kimsenin onları sevmeyeceğini düşünmeleridir.

Bu bağlanma türündeki kişiler hem kendisini hem de karşısındakini değersiz görür. Dengesiz bağlanmanın çok şiddetli olduğu durumlarda kişi, terk edileceğini düşündüğünde kendisine zarar verebilir.

 

Güvenli Bağlanma

En sağlıklı bağlanma stili budur. Kişi rahatlıkla yakınlık kurabilir; fakat gerektiğinde sınır çizmekte de zorlanmaz. Ayrılıklardan sonra üzülse de dünyası başına yıkılmaz. Birey olarak kendisini var edebilir.

Güvenli bağlanan kişiler kendilerine ve karşısındakilere olumlu düşünceler besler. Güven duyguları yüksektir.

 

Bağlanma stiliniz nasıl değişir?

Eğer sağlıklı ilişkiler kurmayı başaramıyorsanız ve ilişkileriniz hep aynı olumsuz döngüye giriyorsa, güvenli bağlanmayı öğrenme zamanınız gelmiş demektir. Peki bağlanma stilinizi nasıl iyileştirebilirsiniz?

Bunun 3 yolu var:

  1. Kendinizi tanımaya çalışıp bağlanma stiliniz içerisindeki aşırılıkları fark ederek onarmaya çalışabilirsiniz. Hatta bu konuda terapi alabilirsiniz.
  2. Kaygıyı ve kaçınmayı partnerinize yansıtarak yaşamak yerine; ilişki kurarken zorlandığınız noktaları partnerinizle olgun bir şekilde paylaşabilirsiniz. Aynı şekilde onun zorlandığı noktalara anlayış gösterebilirsiniz.
  3. Güvenli bağlanan kişilerle ilişki kurabilirsiniz. Güvenli bağlanan kişiler, sağlıklı davranışlarınızı öne çıkarmanıza yardımcı olur. Ayrıca güvenli bağlanan kişinin bağlanma becerilerini örnek alarak, kendinizde de bu yönleri geliştirebilirsiniz.

 

Şuna da bir göz atın:

Üçgen Aşk Teorisi

 

Bir yanıt yazın