bagisiklik sistemine iyi gelen bitkiler

Bağışıklık Sistemine İyi Gelen Bitkiler

BİTKİSEL TEDAVİ

Hastalandığımızda kullandığımız antibiyotikler, zararlı bakterilerin yanında faydalı olan bakterilere de saldırdığı için bağışıklık sistemimize zarar vermektedir. Buna, doğal olmayan beslenme alışkanlıklarımız ve stresli şehir yaşantımız da eklendiğinde bağışıklık sistemimiz iyice zayıflar; artık vücudumuz her türlü saldırıya açıktır. Bu yazıda bağışıklık sistemine iyi gelen bazı bitkileri yazacağız, bu bitkileri kullanarak hastalıklardan korunabilirsiniz.

Ekinezya:

Bağışıklık sistemine iyi gelen bitkilerden ilki ekinezya. Papatya familyasından olan bu bitki tek başına veya bir başka şifalı otla karıştırıp demlenerek tüketilebilir. Ayrıca ekinezya, üst solunum yolları iltihaplarını ve soğuk algınlığını önlemede de etkilidir.

Ginseng:

Bu bitkinin birçok çeşidi vardır. En yaygın olanı Panax Ginsengi, bir diğer adıyla Kore Ginseng’idir. Ginsengin enfeksiyon sökücü ve kanser özelliği kanıtlanmıştır. Klinik çalışmalara göre ginseng, bağışıklık sistemine iyi gelen bitkilerden biri olmasının yanı sıra; şeker hastalığının ortaya çıkardığı etkileri azaltmada da etkilidir.

Sarımsak:

Sarımsağın tıbbi anlamda kullanılması çok eskilere dayanır. Yakın zamanda, Dr. Ellen Tattelman tarafından yürütülen bir çalışma, sarımsağın kalp-damar sistemini güçlendirdiği bir kez daha ortaya koymuştur. Sarımsağın aynı zamanda anti kanserojen ve mikrop kırıcı etkisi olduğu da bilinmektedir.

Paprika – Dolmalık Biber:

Biber familyasından akrabaları gibi kapsaisin içermeyen dolmalık biber, içindeki karoten pigmenti likopen sayesinde kanser riskini azaltır. A vitaminine ve zeaksantine dönüşen beta-karotenler makula dejenerasyonunu ve kataraktı önlemektedir.

Zencefil:

Zencefilin kalp-damar sistemini güçlendirdiği, kolesterolü düşürdüğü ve iltihapları azalttığı yapılan klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır. Taze zencefil rendelenerek yemeklerde, toz zencefil ise demlenerek çay yapımında kullanılabilir. Fakat zencefilde doz aşımı olabilmektedir, hamilelerde ve küçük çocuklarda kullanımı uygun olmadığından, kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmakta fayda vardır.

Zerdeçal:

Bu baharatın içerdiği kurkumin‘in kayda değer antioksidan özelliği vardır. Zerdeçal aynı zamanda anti bakteriyal, enfeksiyon önleyici ve mide rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Klinik çalışmalar zerdeçalın antioksidan özelliği sayesinde karaciğeri koruduğu ve alkolün etkilerini yok ettiğini kanıtlamıştır.

Gingko Biloba – Mabet Ağacı:

Yaşayan en eski ağaçlardan olan bu Çin ağacının yaprakları, bilobalide ve ginkgolide olarak bilinen antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı vücudumuzu korur. Bir araştırmada, gingko biloba’nın radyasyon zehirlenmesine karşı koruma sağladığı gözlenmiştir. Kan dolaşımını destekleyerek beyne oksijen gitmesini sağlayan bu bitki, alzheimer tedavisi için de gelecek vaat etmektedir.

Ganoderma – Ölümsüzlük mantarı:

Reishi mantarı olarak da bilinen bu mantar Çin tıbbında önemli bir yere sahiptir. Bu mantarın uzun ve sağlıklı yaşamın kaynağı olduğuna inanılır. Yapılan araştırmalar bu bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kanserle savaşmada etkili olduğunu göstermiştir. Reishi mantarının antioksidan özellikleri de vardır ve idrar yolu enfeksiyonlarında da kullanılır.

Astragalus – Geven Otu:

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir başka bitkide yine Çin kökenli bir bitki olan geven otudur. Astragalus bağışıklık sistemini uyararak, interferon üretimini arttırır; bu sayede vücudumuzun bakteri, virüslerle savaşmasında yardımcı olur. Astragalus, Aids’le savaşmada da potansiyel bir tedavi olarak görülmekte ve araştırılmaktadır. Ayrıca idrar sökücü, grip ve mide asidi dengeleyici metabolizma hızlandırıcı etkileri olduğu da bilinmektedir.

Bağışıklık sistemine iyi gelen bitkilerden bir diğeri Cat’s claw – Kedi Pençesi:

Amazon yağmur ormanlarında bulunan bu bitki, kemik ve eklemlerdeki ağrıları geçirmek için kullanılır. Kedi pençesi bitkisi üzerine yapılan son araştırmalarda bağışıklık sistemini tetikleyici etkisi keşfedilmiştir. Damarları genişletme etkisi olan kedi pençesi aynı zamanda enfeksiyonlarda ve alzheimer gibi dejeneratif hastalıklarda da kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın