2017 yılı

2017 Yılında Hayata Geçirebileceğiniz 11 Harika Hedef

RUH SAĞLIĞI

Yeni bir yıla girmek, hayatınızda temiz bir sayfa açıp yenilikler yapmak için iyi bir fırsat olabilir. O halde bu fırsatı kullanın! 2017 yılında sizi daha mutlu, daha sağlıklı ve daha anlamlı hissettirecek çeşitli hedefler belirleyin ve bunları kararlılıkla uygulayarak kendinize, çevrenize ve doğaya güzellik katın. Hedeflerinizi belirlemeye başlamadan önce, dilerseniz öncelikle bizim önerilerimize biraz kulak verin.

 

1. Giysi dolabınızı elden geçirin

Muhtemelen pek çok insan gibi sizin de giysi dolabınız karmakarışık ve giymediğiniz eşyalarla dolu. O halde dolabınızı artık elden geçirmenin vakti geldi. Belki bir gün giyerim diye dolapta tuttuğunuz (ama o günün bir türlü gelmediği) her şeyi ayırın. Eskilerinizle vedalaşın. Size küçük gelen, üstünüzde kötü duran, rengini beğenmediğiniz diğer şeyleri de ayırın. Kısacası son 1 senedir giymediğiniz bütün kıyafetleri dolabınızdan çıkarın. Çok eskimiş olanları atın; hala giyilebilir olanları ise ihtiyacı olanlara dağıtın ya da bir yere bağışlayın. Geriye sadece sevdiğiniz, kendinize yakıştırdığınız ve sık sık giydiğiniz kıyafetler kalsın.

minimalist

2. Evinizi minimalleştirin

Şimdi giysi dolabınıza uyguladığınız operasyonu bütün eve yayın. Son 1 yıldır kullanmadığınız bütün eşyaları ayırın. Evinizde ne kadar çok kullanmadığınız eşya olduğunun muhtemelen farkında değilsiniz, ayıklama yaparken çok şaşıracaksınız. Kullanılmayan eşyalar kafa karışıklığı ve enerji tıkanıklığı yaratırlar. Bu nedenle asla kullanmadığınız o tabak çanakları, alet çantasının içindeki ıvır zıvırları, tozlanmak dışında bir işlevi olmayan bibloları hatta bir daha okumayacağınız romanların hepsini bir kenara ayırın. Bunları ihtiyacı olanlara dağıtın ya da satın. Evinizde yaşamaya biraz yer açın. Evinizi derli toplu ve düzenli bir hale getirin.

 

3. Gereksiz tüketimden kaçının, sadece ihtiyaç duyduğunuz kaliteli şeyler satın alın

Her tatile çıktığınızda gittiğiniz yerden bir şeyler mi alıyorsunuz? Ya da sırf indirimde diye hiç ihtiyacınız olmayan şeyler satın aldığınız oluyor mu? Belki de bir gün lazım olur diye biriktiriyorsunuz? Artık buna bir son verin! Dünya kaynakları sınırsız değil. İhtiyacınız olmayan hiçbir şeyi almayın ve gereksiz tüketimden kaçının. Bu hem bütçenizi rahatlatacak hem de dünyayı. Ama minimalleşmek tabii ki kendinizi yokluk içinde yaşamaya zorlamak anlamına gelmiyor. İhtiyacınız olan şeyleri elbette satın alın. Hatta alırken kendi zevkinizi yansıtan, kaliteli, çabuk bozulmayacak ürünler tercih edin. Ama az ve öz kıyafetiniz ve eşyanız olsun. Sadece fiyatı uygun diye ihtiyacınız olmayan şeylere yönelmeyin.

 

4. Çevre dostu ürünler kullanın, hayvanlara zarar vermeyin

Hayatınızda büyük değişiklikler yaparken doğayı korumayı da unutmayın. Evinizden daha az zararlı atık çıkmasını sağlayın. Örneğin doğada çözünmeyen kalın plastik poşetler kullanmamaya çalışın. Onun yerinde alışverişe çıktığınızda yanınızda sırt çantası ya da katlanabilir kumaş poşet taşıyarak satın aldıklarınızı onun içine koyabilirsiniz (ince süpermarket poşetleri doğada çözünebilir olduğu için onlarda bir sorun yok). Benzer şekilde hormonla büyütülen, gün ışığı görmemiş, kafese kapatılmış tavukları yemeyi reddedin. Unutmayın, size dayatılan bu ürünleri tükettikçe bu hayvanlara yapılan işkenceye siz de ortak olmuş oluyorsunuz.

 

5. Bilgisayarınızı elden geçirin

Bilgisayarınızı bir düzene sokun. Gereksiz dosyaları ve resimleri silin. Kullandığınız dosyaları ise güzelce klasörlere ayırıp toparlayın. Benzer şekilde sosyal medya hesaplarınızı da gözden geçirin. E-postalarınızı ve SMS’lerinizi temizleyin. Sosyal medyada takip ettiğiniz kişileri ayıklayın; sizi umutsuzluğa ve karamsarlığa iten, moralinizi bozan, özgüveninizi sorgulatan hesapları takip etmeyi bırakın. Daha yapıcı ve iyi hissettiren kişilere yönelin.

6. Zararlı alışkanlıklarınızdan kurtulun

Sigara ya da alkol sorununuz mu var? Belki de çok şeker tüketiyorsunuz? Yeni yıl bunlardan kurtulmak için harika bir fırsat! Eğer sigara içiyorsanız elektronik sigara ya da nikotin bandı gibi seçeneklere yönelip sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz, alkolü 1-2 kadehle sınırlandırmayı hedefleyebilirsiniz ve şekeri asgari düzeye indirmeye çalışabilirsiniz. Haydi iradenizi konuşturun! Kendi hayatınızla ilgili yapacağınız bu seçimler sizin elinizde. Bağımlılıklarınızdan kurtulursanız hem hayat kaliteniz artacak, hem bütçeniz rahatlayacak; hem de kendinizle gurur duyacaksınız.

 

7. Deneyim satın alın, deneyim hediye edin

Arkadaşlarınıza hiçbir işe yaramayan biblolar ve süs eşyaları almaktan sıkılmadınız mı? Bir değişiklik yapın ve bir sonrakine hediye almanız gerektiğinde tatil bileti alın. Ya da isterseniz doğum günü olan kişi adına, bir yardım kurumuna yapacağınız bağışı hediye edin. Aynı şeyi kendinizi ödüllendirdiğinizde de uygulayabilirsiniz. Şimdiye kadar koyduğumuz hedefleri uygulayabilirseniz zaten bütçeniz oldukça rahatlayacak, bu fırsattan yararlanıp biraz para biriktirin. Kendinizi ödüllendireceğiniz zaman eşya ve kıyafet yerine; kendinize bir masaj ya da tatil satın alın.

 

8. Sağlıklı beslenin

Kilolarınızdan mı şikayetçisiniz? Yeni yılda artık şikayete bir son verip harekete geçebilirsiniz. Aslında olaya kilo vermek açısından bakmak doğru değil. Sağlıklı beslenmeye başlayın ve sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirin. İşlenmiş gıdaları, abur cuburları ve şekeri mümkün olduğunca hayatınızdan çıkarın. Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratları da, ya tamamen hayatınızdan çıkarın ya da miktarını azaltın. Bunların yerine taze sebzelere, ev yoğurduna, kabuklu kuru yemişlere ve sağlıklı yağlara (tereyağı, zeytinyağı) yönelin. Evde turşu ve sirke yapın.

 

9. Yürüyüş ve spor yapın

Yeni yılda hayatınıza biraz hareket katmak da iyi bir fikir olacaktır. Evinizin yakınındaki yeşil alanları araştırarak işe başlayabilirsiniz. Sık sık açık hava yürüyüşleri yapın, bisiklete binin ve size uygun bir spora başlayın. Hareketsizlik ve uzun süre oturmak sağlığınıza ciddi zararlar veriyor. Vücudunuz güçlendiğinde ve daha dinç olduğunda hayata daha güzel bir perspektiften bakacaksanız.

 

10. Size iyi gelmeyen insanlarla mesafe koyun

Sizi anlamayan, enerjinizi düşüren, ne yaparsanız yapın yapıcı bir frekans yakalayamadığınız insanları hayatınızdan çıkarma vakti geldi. Bu kişiler ailenizden biri de olabilir, çok yakın bir arkadaşınız da… Eğer tamamen hayatınızdan çıkaramıyorsanız en azından onlarla aranıza biraz mesafe koyun. Haklarınızı korumayı öğrenin. Herkesi memnun ve mutlu etmeniz imkansız.

 

11. İnternet ve TV’yi azaltıp, hobilerinize ve sevdiklerinize zaman ayırın.

Eğer TV ya da bilgisayar başında çok fazla zaman geçiriyorsanız, yeni yılda buna bir çeki düzen vermenizde fayda var. İzlediğiniz şeyler ve internette yaptıklarınız konusunda biraz daha seçici olun ve süresini sınırlayın. Artan vakitte sevdiklerinize daha çok zaman ayırın, kitap okumak vb. hobilere yönelin. Yeni bir dil öğrenmeyi, sizin için anlamlı bir topluluğa katılmayı ya da bir yardım kuruluşunda gönüllü olmayı deneyebilirsiniz.

 

 

Şunlara da bir göz atın:

Sağlıklı Yaşamak İçin Hayatımıza Sokmamız Gereken 12 Alışkanlık

10 Maddede Canan Karatay Diyeti

Pozitif Düşünmek Bağışıklık Sisteminizi Güçlendiriyor

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

Bir yanıt yazın