sır tutmak sağlığa zarar veriyor

Sır Tutmak Sağlığa Zarar Veriyor!

RUH SAĞLIĞI

Günlük hayatımızda çevremizle sürekli iletişim içindeyiz. Buna rağmen ilişkilerde gizlediğimiz, söylemek istemediğimiz şeyler oluyor. Örneğin; iş arkadaşlarımızdan özel hayatımıza dair bilgileri saklayabiliyoruz, eşlerimizle konuşurken bazı ayrıntıları vermek istemiyoruz ya da arkadaşlarımızla bazı gerçek duygularımızı paylaşmayabiliyoruz. Peki sırlarımızı içimizde tutmanın sonuçları neler? Michael Slepian ve ekip arkadaşları 2010 yılında, Tufts Üniversitesi’nde sır tutmak ile ilgili bir çalışma yaparak bu sorunun cevabını aramışlar.

Sır tutmak ile sağlık arasında nasıl bir ilişki olduğunu incelemek için öncelikle üç temel soruya cevap vermek gerekmiş: İnsanlar ne tür sırlar tutuyor, sır tutmak ne kadar yaygın ve insanlar sır tutmayı nasıl deneyimliyorlar? 2000 kişiye sakladıkları sırlar hakkında sorular sorduktan sonra Michael Slepian ve arkadaşları, sırların 38 kategoride toplanabileceğini tespit etti. Bu kategoriler; diğer insanlarla ilişkiler, cinsiyet, iş ve para vb. ana başlıkları içeriyordu.

Çalışmada katılımcılardan, tuttukları sırları düşünmeleri ve bu sırların onlara hissettirdiği yükü incelemeleri istendi. Çalışmanın sonunda, bir sır yüklendiklerinde insanlara dünyanın daha zor göründüğü ve görevlerin daha zor geldiği anlaşıldı.

Önceki teoriler, sırların gizli tutulmasının zor bir iş olduğunu ve bu nedenle bir şeyler gizlenmenin stresinin sağlığımızı ve esenliğimizi bozduğunu öne sürüyordu. Ancak Tufts Üniversitesi’ndeki çalışmaya göre, aktif olarak bir şeyler gizlemenin kişiyi yormasına ek olarak sağlığa asıl zarar veren, aslında insanların kendilerini aktif olarak gizlemediği anlarda bile sırların etkisinde olmalarıydı.

Neden sırlarımızı düşünmek bizi sırrı saklamaya çalışmaktan daha çok incitir? Çünkü insan, unutmak istediği bir şeyi sürekli davetsiz bir şekilde hatırlamaya hazırlıklı değildir; kötü şeyleri hatırladığımızda dikkatimiz dağılır ve o an yaptığımız şeyden uzaklaşırız. Ayrıca insan bir sırrı ne kadar çok düşünürse, o bilgiyi başkalarından sakladığı için, kendisini o kadar samimiyetsiz ve iki yüzlü hissetme ihtimali artar. Dolayısıyla ruh sağlığı da bu durumdan olumsuz etkilenir.

Peki ne yapmak gerekiyor? Sırrınızı birine anlatmak, rahatlamanız için size yardımcı olur, tabii güvenilir birine sahipseniz… Eğer sırrınızı yanlış kişilere anlatırsanız durum daha da kötüleşir. Dolayısıyla konuşacak güvenilir birine sahip olmayanlarr, isim vermek gerekmeyen web siteleri ve uygulamalar aracılığıyla anonim olarak kendini ifade edip rahatlama yoluna gidebilirler.

 

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Duygularınızı Neden Daha Sık İfade Etmelisiniz?

Stresi Azaltmanın Yolları

Mükemmeliyetçilikten Kurtulmak İçin Çözümler

Sık Selfie Çekenler Kendilerini Olduğundan Daha Çekici Zannediyor!

Bir yanıt yazın