Sosyal Medyadaki Trollerle Baş Etme Rehberi

RUH SAĞLIĞI

Trollerle diyaloğa girmek; hatta sadece yazdıklarını okumak insanın sinir kat sayısını yükseltebiliyor. Ama internette vakit geçirip onlarla karşılaşmamak da imkansız. O halde trolleri umursamamayı ya da alt edebilmeyi öğrenmek lazım. İşinizi kolaylaştırıp internet yaşamınızı daha çekilir kılmak için trollerle baş etme rehberini yayımlıyoruz.

 

Trol nedir?

Trol, online platformda karşısındakini kızdırmak için bilerek provokatif yazılar yazan kişidir. Sözlük, twitter gibi fikir paylaşımlarının yapıldığı mecralarda bol bol bulunurlar. Özellikle hassasiyet duyulan ve tepki göreceklerinden emin oldukları konularda yazmayı seçerler. Hepsinin tek bir amacı vardır: rahatsızlık vererek dikkat çekmek!

Peki bir trolle karşılaştığınızda ne yapmalı ve nasıl tepki vermelisiniz?

 

Karşınızdakinin trol olduğundan emin olun

İnternetteki her provokatif yazı bir trole ait olmayabilir. Bazen hayal kırıklığına uğramış normal kişiler de fikirlerini öfkeyle ya da başkalarına saldırarak ifade ederler. Bu nedenle öncelikle karşı karşıya olduğunuz kişinin bir trol olduğundan emin olun.

Trolleri gerçek insanlardan ayırt etmenizi sağlayacak 4 temel özellik var:

  • Troller abartılı bir anlatım kullanırlar ve benmerkezci bir bakış açısına sahiptirler.
  • Sıkıştıkları zaman konuyu saptırırlar veya karşısındakinin kişiliğine saldırırlar.
  • Trollerin motivasyon kaynağı, karşısındaki kişileri öfkelendirerek dikkat çekmektir.
  • Aslında kendi yazdıklarına kendileri de inanmazlar, abarttıklarını bilirler.

Biraz gözlem yapıp karşı karşıya olduğunuz kişinin gerçekten trol olduğuna karar verdiyseniz şimdi onunla nasıl baş edeceğinize geçebiliriz.

 

İsmiyle hitap edin

Trollerin, arkasına saklandığı en önemli güç gerçek kimliklerinin ortada olmamasıdır. Sanal bir kimliğin arkasına gizlenmenin verdiği güvenle yazdıklarını paylaşırlar. Konuşmanın bir yerinde kendi isminizi söyleyip onun da ismini sorun; daha sonra ona hep ismiyle hitap etmeye başlayın. Bunu yaparak trollünüze gerçek kişiliğini hatırlatacak; daha gerçekçi ve ölçülü konuşmasını sağlamış olacaksınız.

 

Motivasyonunu sorun

Eğer trolünüz çok saldırgan davranıyorsa ona öfkesinin sebebini sorun. Daha önce de dediğimiz gibi trollerin saldırgan yazılar paylaşmalarındaki motivasyon, tam olarak gerçek hayal kırıklıklarına veya haksızlıklara dayanmaz. Tek istedikleri abartılı şeyler yazarak dikkat çekmektir. Söylediklerine kendileri de inanmadıkları için, davranışlarının nedenlerini irdelediğinizde köşeye sıkışacaklar ve muhtemelen konuyu başka yerlere çekmeye çalışacaklardır. Ama siz gerçekçi bir zeminde konuşmakta ısrar edin. Size sunulan argümanlara mantıklı ve gerçekçi cevaplar verin.

 

Espri anlayışınız devrede olsun

Trollerin kendi yazdıklarına kendilerinin bile inanmadığını biliyorsunuz, o halde siz de ciddiye almayın. Sinirlenmek yerine espri anlayışınızı devreye sokun.

 

Trollerle baş etme konusunda en temel tavsiye: “don’t feed the troll”

Troller hakkında sık sık karşınıza çıkan “don’t feed the troll” söylemi boşuna değil. Aslında trollerle baş etmenin en iyi yolu onlarla hiç diyaloğa girmemek ve görmezden gelmektir. Trollerin ana besin kaynağı sizin ilginiz ve öfkenizdir. Bu yüzden onları beslemeyi bırakın, onun yerine sevdiğiniz ve fikirlerine önem verdiğiniz insanlara zaman ayırın.

 

Bir yanıt yazın