Zeki İnsanların Mutlu Olamamasının 6 Nedeni

Zeki İnsanların Mutlu Olamamasının 6 Nedeni

RUH SAĞLIĞI

Zeki ve derin düşünen insanların çoğunun mutlu olmadığını fark ettiniz mi hiç? Sevdikleri bir hayat arkadaşı ve aileleri olabilir, işlerinde başarılı olabilirler; ama yine de onları yalnız, üzgün ve cesaretsiz hissettiren bir şeyler vardır. Tıpkı Ernest Hemingway’in dediği gibi “Akıllı insanlarda mutluluk, bildiğim en nadir şeydir.” Peki ya zeki insanların mutsuz olma nedenleri nelerdir?

 

1. Zeki insanlar her şeyi aşırı analiz eder.

Zeka düzeyi yüksek olan bir çok kişi, yaşama ve yaşamın ötesine dair her şeyi sürekli analiz etmeye meyillidir. Bu bazen yorucu olabilir, özellikle de düşünme süreçleriniz sizi istenmeyen, sinir bozucu sonuçlara götürdüğünde.

“Cehalet mutluluktur” sözünü duymuşsunuzdur. Ne kadar az bilirseniz, o kadar kaygısız olursunuz ve dolayısıyla o kadar mutlu olursunuz. İnsanların gerçek benliklerini ve gizli motivasyonlarını okuyabilmek, bazen tüm dünya konusunda hayal kırıklığına uğramak için yeterlidir. Üstelik henüz felsefi sorunlar, küresel meseleler ve hayatın zamandan bağımsız ikilemleri konusundaki kötü hislerden bahsetmedik bile!

 

2. Zeki insanların yüksek standartları vardır.

Zeki insanlar, yaşamın hangi alanı hakkında konuşursak konuşalım, ne istediklerini bilirler ve bundan daha azına razı olmazlar. Bu durum hayatlarında yer alan şeylerden memnun olmalarının daha zor olduğu anlamına gelir.

Dahası, mükemmel teorik zekaya sahip birçok insan, zayıf pratik zekaya ve dünya ile ilgili idealist görüşlere sahip olur. Dolayısıyla beklentileri, yaşamın ve diğer insanların çiğ gerçeği ile karşı karşıya kaldığında kaçınılmaz olarak hayal kırıklığı ortaya çıkar.

 

3. Zeki insanlar kendilerine sert davranır.

Zeki insanların mutlu olmamasının bir başka nedeni kendilerine karşı çok sert olma eğilimleridir. Burada, sadece başarı ve başarısızlıklardan bahsetmiyoruz. Zeki ve derin düşünen insanlar, kendilerini ve davranışlarını kasıtlı olarak kendilerini suçlayacak bir şeyler ararlarmış gibi çok sıkı analiz ederler.

Bazen yatağınıza yatıp uyumaya çalışırken, aniden olması gereken şekilde davranmadığınız bir durumu hatırladığınız oluyordur (muhtemelen yıllar ya da aylar önce yaşanmıştır). Bu, uykunuzu kaçırmak ve moralinizi bozmak için yeterli olabilir. Zeki insanlar genellikle geçmişte yaptıkları hatalara, bu tür geri dönüşleri çok sık yaşarlar. Bu davranış, bir insanın mutluluğunu zehirleyebilecek suçluluk ve hoşnutsuzluk gibi olumsuz duygulara neden olur.

 

4. Gerçeklik yetmez.

IQ’su yüksek insanların büyük bir şey arama süreci hiç bitmez: bir model, bir anlam ya da bir amaç olabilir bu. En derin düşünenlerin ve en hayalci olanların zihni bir türlü yerinde duramaz. Bu huzursuz zihin ve hayal gücü “hayattaki iyi şeyler” ile rahatlamalarına ve yetinmelerine izin vermez. Önemsiz gerçeklik onlar için çok sıkıcıdır. Onlar fantastik, idealist, ebedi bir şeyin özlemini duyarlar ve elbette bunu gerçek dünyada bulamazlar.

Buraya ait olmadığınızı ve farklı bir çağda ya da başka gezegende yaşıyor olmanız gerektiğini hissettiniz mi hiç? Derin düşünen zeki insanlar sürekli böyle hissediyorlar. Yaşadığınız dünyada yabancı biriymiş gibi hissettiğinizde nasıl mutlu olabilirsiniz ki?

 

5. Derin iletişim ve anlayış eksikliği yaşarlar.

Bir insan tarafından gerçekten anlaşılmak, kişinin sahip olabileceği en büyük deneyimlerden birisidir. Sizinle benzer düşünen biriyle sakin bir yerde oturup anlamlı bir sohbet etmek, bu kişinin fikirlerinizi anladığını ve dünya görüşlerinizi paylaştığını fark etmek ne kadar rahatlatıcı … Ne yazık ki zeki insanlar nadiren bu zevki yaşarlar. Çünkü akıllarının derinliğini görecek ve takdir edecek insanlarla karşılaşma ihtimalleri düşüktür.

Yüksek IQ’lu bireylerin mutlu olabilmek için, ortalama zeka düzeylerine sahip insanlara göre daha az sosyalleşmeye ihtiyaç duydukları artık bilimsel olarak doğrulanmıştır. Ama bu, zeki insanların insan etkileşimi ve iyi bir sohbet için can atmadığı anlamına gelmez. Onlar yemek, hava durumu ve hafta sonu planlarını tartışmak yerine, büyüleyici ve anlamlı şeyleri konuşmayı tercih ederler. Günümüzde bu tarz derin konuşmalar yapacak insan bulmanın özellikle zor olduğunu söylemene gerek yok. Bunun için tüketici ve materyalist toplumu suçlayabiliriz.

 

6. Yüksek IQ’lu pek çok kişi psikolojik problemlerle uğraşır.

Sosyal anksiyete ve bipolar gibi psikiyatrik bozuklukların yüksek IQ ile ilişkili olduğunu gösteren birçok çalışma yapılmıştır. Bu hastalıklar belki de yaratıcı bir dehanın ve parlak bir zekanın bir yan etkisi olabilir. Kim bilir, bilim henüz insan zihninin gizemlerini tam olarak çözemedi.

Herhangi bir zihinsel rahatsızlığı olmayan zeki insanlar ise, çoğunlukla aşırı düşünmenin bir sonucu olan varoluşsal depresyona eğilimlidir. Her zaman düşünüyor ve her şeyi derinlemesine analiz ediyorsanız; bir noktada yaşam, ölüm ve varoluşun anlamını da sorgularsınız. Bu sizin, kendi hayatınızı yeniden ele almayı istemenizi sağlar ve apaçık bir sebep olmaksızın üzülmenize neden olur.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Bir Türlü Depresyondan Çıkamamanızın 5 Sebebi

Aşırı Düşünmeyi Bırakmanın 7 Etkili Yolu

Olumsuz Düşüncelerden Kurtulma Yolları

5 Adımda Kronik Kaygıdan Kurtulmak

Bir yanıt yazın