Çok Yorucu Egzersiz Bağırsaklara Zararlı Olabilir

Çok Yorucu Egzersiz Bağırsaklara Zararlı Olabilir

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Çok yorucu egzersiz esnasında vücut stres tepkisi verdiği için bağırsaklar zarar görüyor. Avustralya Monash Üniversitesi’nde beslenme, diyetetik ve gıda bölümünde araştırmacı olan Ricardo Costa, kan dolaşımı vasıtasıyla bağırsak bakterilerinin genel dolaşıma girdiğini ve bu durumun hücre ölümü, sızıntılı bağırsak ve bağışıklık tepkilerine yol açabilen bağırsak hücresi yaralanmalarına neden olabileceğini belirtiyor.

Bağırsak yaralanması ve işlev bozukluğu, egzersizin şiddeti ve süresi arttıkça daha da artıyor. Bu soruna “egzersiz kaynaklı gastrointestinal sendrom” deniyor. Araştırmacılar egzersiz için sağlıklı süre limitinin 2 saat olduğunu söylüyorlar. 2 saatlik sürekli egzersizin ardından bağırsakta hasar oluşmaya başlıyor. Sıcaklık stresi daha da kötüleştiriyor ve bağırsak hastalıklarına yatkınlık durumunda, kişi egzersize bağlı sağlık sorunlarına daha açık hale geliyor.

New York’taki Lenox Hill Hastanesi’nde kıdemli bir gastroenteroloji uzmanı olan Elena Ivanina, bağırsaklara giden normal kan akışının, uygun metabolizmayı ve fonksiyonu sağlayarak hücreleri sağlıklı tuttuğunu söylüyor.

Bağırsak, egzersiz sırasında ciddi miktarda kan kaybederse, koruyucu bağırsak astarına zarar veren bir iltihap oluşmaktadır. Gastrointestinal bağışıklık sistemi zayıfladığında, toksinler sistemik dolaşıma sızmakta ve bu durum “sızıntılı bağırsak” adı verilen fenomene yol açmaktadır. Buna karşın, ılımlı bir egzersizin bağırsağa pek çok yararı vardır. Egzersiz, sağlıklı kiloya ulaşmayı sağlayıp obeziteyi önlemekte; kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet ve depresyon riskini düşürmektedir.

Egzersize bağlı bağırsak sorunlarını önlemek için Costa, fiziksel aktivite boyunca sıvı yüklemesi yapılmasını; mümkünse egzersizden önce ve egzersiz sırasında küçük miktarlarda karbonhidrat ile protein tüketilmesini tavsiye ediyor. Ivonina, su içmek ve dinlenmek gibi koruyucu tedbirlerin, mide sorunlarının kontrol altında tutulmasına yardımcı olabileceğini söylüyor; altta yatan gastrointestinal bozukluk olmadığından emin olmak için bir uzmanla görüşülmesini öneriyor.

Costa, insanların rahat hissettikleri dozda egzersiz yapmaları gerektiğini söylüyor. Egzersiz sırasında kişinin mide ve bağırsak bölgesinde ağrı oluşursa, bunun, bir şeylerin doğru olmadığını gösteren bir işaret olduğunu belirtiyor. Egzersiz sırasında bağırsak rahatsızlıkları yaşan kişilerin bir doktora görünmeleri gerekiyor.

Araştırmacılar, egzersizden önce, ibuprofen veya naproksen sodyum gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçların alınmaması gerektiğini belirtiyorlar ve sağlıklı beslenmenin öneminin altını çiziyorlar. Antioksidan, glutamin, sığır kolostrumu veya probiyotik gibi diyet takviyelerinin, egzersize bağlı bağırsak rahatsızlıklarını önlediğini veya azalttığına dair net bir kanıt olmadığını da hatırlatıyorlar.

 

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Uzun Süre Oturmak Sağlığınıza Zarar Veriyor

Egzersizi Nasıl Hayatınızın Bir Parçası Haline Getirirsiniz?

Karbondioksit Toleransınızı Arttıracak Bir Nefes Egzersizi

Bir yanıt yazın