Endometriozis (Miyom) Tedavisi İçin 8 Beslenme Önerisi

Endometriozis (Miyom) Tedavisi İçin 7 Beslenme Önerisi

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Endometriozis normalde rahim içinde olması gereken endometrium dokusunun, genellikle yumurtalıklara ve ekstrem durumlarda karın ve bağırsak bölgelesine yerleştiği bir hastalıktır. Üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülür ve çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Bu hastalığın dünyada 10 kadından birini etkilediği tahmin edilmektedir. Şiddetli adet ağrısı, aşırı adet kanaması, çocuk sahibi olamama ve cinsel ilişki sırasında ağrı bu hastalığın en temel belirtilerindendir.

Endometriozisin nedeni tam bilinmemektedir ve miyomu ameliyatla almak dışında bilinen bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte bazı gıdalar endometriozis riskini azaltabilir; hatta bazı beslenme değişiklikleri hastalığın düzelmesine yardımcı da olabilir. İşte endometriozis tedavisinde yardımcı olabilecek 7 beslenme değişikliği:

1. Omega-3 Alımı

Omega-3 yağları çoğunlukla yağlı balıklarda bulunan sağlıklı anti-inflamatuar yağlardır. Omega-6 içeren bitki yağları ağrı ve iltihabı tetiklerken; omega-3 vücudumuzdaki iltihaplanmaya ve ağrılara karşı etkilidir. Endometriozisin artan ağrı ve iltihaplanma ile ilişkili olduğu göz önüne alındığında, beslenmede omega-3’ün omega-6’ya oranla daha yüksek olması bu hastalığa sahip kadınlara fayda sağlayabilir.

2. Trans Yağlardan Kaçınmak

Trans yağlar, sıvı doymamış yağlara katı hale gelene dek hidrojen basılmasıyla oluşur. Üreticiler, ürünlerine daha uzun raf ömrü ve daha yayılabilir bir doku sağlamak için trans yağ kullanırlar. Bu nedenle genellkle krakerler, çörekler, patates kızartmaları ve hamur işleri trans yağlarla yapılır. Ama son yıllarda trans yağların “kötü” LDL kolesterol düzeyini arttırırken, “iyi” HDL kolesterol düzeyini düşürdüğü ve bu nedenle kalp hastalığı ve ölüm riskini arttırdığı ortaya koyulmuştur.

Gözlemsel bir çalışma, yüksek miktarda trans yağ tüketen kadınların % 48 oranında endometriozis riski taşıdığını öne sürmektedir. Bu nedenle endometriozisi olan kadınlar trans yağlardan mutlaka kaçınmalıdır.

3. Kırmızı Eti Azaltmak

Kırmızı et kandaki östrojen düzeyini yükseltmektedir. Endometriozis östrojene bağımlı bir hastalık olduğu için, kandaki östrojen düzeyi yükseldikçe risk artmaktadır. Dolayısıyla endometriozisi olan kadınların kırmızı ve işlenmiş etten kaçınmaları faydalı olabilir. Yine de kırmızı et ve endometriozis arasındaki ilişkiye dayanarak katı bir öneri yapmak için şu an yeterli araştırma bulunmamaktadır.

4. Meyve, Sebze ve Tam Tahılları Bolca Tüketmek

Meyve, sebzeler ve tam tahıllar iyi bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Tabağınızı bu gıdalar ile doldurmak boş kalori alımını en aza indirir ve inflamasyonla mücadelede etkili olabilecek antioksidanlar ağlar. Ayrıca yüksek miktarda lif alımı kandaki östrojen düzeyini de düşürebilir. Endometriozis ile meyve ve yeşil sebze tüketimi arasındaki ilişkiyi araştıran bir çalışma, bu gıdaların daha yüksek alınması ile endometriozis riskinin daha düşük olması arasında bir ilişki bulmuştur.

Öte yandan, daha fazla meyve sebze yemek  pestisit tüketiminde de artışa neden olmaktadır. Meyve sebzeleri karbonatlı su ile yıkamak pestisitlerden arınmalarını sağlayabilir.

5. Kafein ve Alkolü Azaltmak

Bazı araştırmalar, kafein ve alkolün endometriozis riskini artırabileceğini öne sürüyor. Yüksek kafein alımının östrojen düzeyini arttırdığı ve alkolün zararlı olduğu düşünülürse endometriozis tedavisinde bunları azaltmak da faydalı olacaktır.

6. İşlenmiş Gıdaları Azaltmak

İşlenmiş gıdaların alımını en aza indirmek hemen hemen herkes için iyi bir fikirdir. Bunu yapmak endometriozisin düzelmesine de yardımcı olabilir. İşlenmiş gıdalar genellikle sağlıksız yağ ve şeker alımına neden olur, gerekli besin maddeleri ve lif açısından yetersizdir, inflamasyonu tetikler. Bu nedenle hamur işi, cips, kraker, şekerleme ve kızarmış gıdaların alımını sınırlamak endometriozis ile ilgili semptomları en aza indirmeye yardımcı olabilir.

7. Glutensiz Diyet

Glutensiz diyet, çölyak hastalığı veyagluten duyarlılığı olmayan kişilere kısıtlayıcı ve lif bakımından düşük olması nedeniyle genellikle önerilmez. Bununla birlikte, glutensiz diyetin endometriozisli kişilere fayda sağlayabileceğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Ağır endometriozis ağrısı olan 207 kadın ile yapılan bir araştırma, 12 ay glutensiz diyet uygulayan kadınların % 75’inde ağrıların belirgin şekilde düştüğünü göstermiştir.

Kaynak: link
Şunlara da bir göz atın:

Bir yanıt yazın