travma ile baş etme

Travma ile Baş Etme Yöntemleri

RUH SAĞLIĞI

Son aylarda ülkemizde meydana gelen terör olayları; bu olaylara direkt maruz kalanlar ve birinci elden tanık olanlara ek olarak, yaşananları medyadan takip eden kişilerin de ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Terörizmin savunmasız halkı hedef alması ve gelişigüzel bir yıkım yaratması, bireylerin kendilerini kaygılı ve çaresiz hissetmesine yol açıyor. Bu nedenle travma sonrası semptomlar ve travma ile baş etme yöntemleri konusunda bilinçlenmek hem bizim hem de toplumumuzun ruh sağlığı açısından iyi olacaktır.

 

Travma Sonrası Oluşabilecek Semptomlar

Travmatik bir olaya maruz kaldıysanız, tanık olduysanız ya da medya aracılığıyla yoğun bir şekilde bu olayları takip ettiyseniz aşağıdaki semptomlar sizde bulunuyor olabilir:

  • Olayla ilgili tekrar eden düşünceler
  • Dışarı çıkmaktan, bir şeyler yapmaktan korkma, izole olma
  • Günlük rutinleri gerçekleştirmekte zorlanma
  • Büyük bir kayıp yaşama hissi
  • Duyguları ifade etmekte zorlanma ve kontrolü kaybetme

 

Travma ile Baş Etme Konusunda Öneriler

  1. Hissettiğiniz duyguları tanımlayın. Olağanüstü durumlarda bu tarz yoğun duygular hissetmenin normal olduğunu bilin.
  2. Günlük rutininize dönmek için çaba gösterin.
  3. Terör saldırılarının korku ve belirsizlik yaratmayı amaçladığını unutmayın. Bu tarz olaylar nedeniyle yaşamdan aldığınız tadı ertelemeyin. Normal yaşamınızda zevk alarak yaptığınız şeyleri yapmaya devam edin.
  4. Kendinizi izole etmeyin. Kontrolünüzde olmayan şeyler için normal hayatınızı yaşamaktan kendinizi alıkoymayın. Yaşananlardan çıkarılması gereken sonuç ya da alınabilecek önlemler varsa bunları uygulayın; fakat kontrolünüzde olmayacak durumlar için kaygılanmanın bir işlevi olmadığını bilin.
  5. Medyayı kullanma sürenizi sınırlayın. Olumsuz olaylara kendinizi çok uzun süre maruz bırakmayın.
  6. Diğer insanlarla iletişim kurun. Korkularınızla ilgili konuşun.

 

Olağan dışı olaylar yaşandıktan sonra bir kaç gün  yaşanan olayı yoğun bir biçimde düşünmek normaldir. Bu, beyninizin travmayı kabullenmesi ve anlamlandırması için gereken doğal bir süreçtir. Aynı şekilde bir kaç gün şiddetli öfke, kaygı ve üzüntü hissetmeniz de normaldir. Fakat bu tarz duygu ve düşünceler sizin için kronik bir hale geldiyse, aylar; hatta yıllardır sürüyorsa bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

 

Referans: APA Help Center

 

Şuna da bir göz atın:

Stres ve Kaygı Yaşarken İyi Bir Uyku Çekmenin İpuçları

Bir yanıt yazın