boşanma kararı

Boşanma Kararı Çocuğa Nasıl Açıklanmalı?

ÇOCUK GELİŞİMİ

Boşanma kararı almak şüphesiz her yetişkin için zor bir durumdur. Pek çok anne baba kendi sıkıntıları ile ilgilenirken bu süreçte çocuğun duygularını ihmal etmekte; ya da nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olmadıkları için çocuğa karşı yanlış tutumlar sergilemektedirler. Bu yazımızda boşanma kararının çocuğa nasıl açıklanacağını ele alacağız.

 

Boşanma Kararı Çocuğa Nasıl Anlatılmalıdır?

5 yaş altı çocuklar karmaşık yaşam olaylarını ve ilişkilerdeki detayları kavrayamayabilirler. Ama çocuğunuz 5 yaş ve üstündeyse boşanma kararınızı açıklarken tamamen dürüst davranmakta fayda var. Yani “Baban tatile gitti.” gibi yalanlar yerine, gerçeği çocuğun yaşına uygun bir şekilde aktarmak en doğrusu olacaktır. Çocuğunuza “Biz ayrılmaya karar verdik. Birbirimizle anlaşamıyoruz. Düzeltmek için elimizden geleni yaptık ama olmadı.” gibi açıklamalar yapabilirsiniz.

Boşanma kararınızı çocuğa açıklamadan önce, bu kararı kendi aranızda kesinleştirmiş ve çocuğun nerede hangi ebeveynle yaşayacağı gibi önemli noktaları belirlemiş olmalısınız. Çocuğunuza “Hangimizle yaşamak istersin?” gibi sorular sormamalı, onu ebeveynlerden birini seçmek zorunda bırakmamalısınız. Çocuk, boşanma kararının onun hayatını nasıl etkileyeceğini anlamalı; hangi ebeveynini ne zaman göreceğini mutlaka bilmelidir. Mümkünse boşanma kararı çocuğa tek bir ebeveyn tarafından değil; anne-baba tarafından birlikte anlatılmalıdır.

Boşanma konusunda çocuğa yalan söylemek doğru olmadığı gibi, gerçeğin tüm detaylarını anlatmak da doğru değildir. Bazı çocuklar diğerlerinden daha olgun görünüyor olabilir ama bütün üzüntü ve şikayetlerinizi ona anlatıp, çocuğunuzu size ebeveynlik edecek konumda bırakmamalısınız. Desteğe ihtiyaç duyduğunuzda yakınlarınızdan ya da bir uzmandan yardım almalı, çocuğunuzu terapistiniz haline getirmemelisiniz.

Boşanma kararı açıklanırken, çocukların boşanma konusunda kendilerini suçlayabilecekleri unutulmamalıdır. Bu nedenle çocuğunuzun, boşanma sebebinizin onunla hiçbir ilgisi olmadığını anladığına emin olun. Boşanmanın anne ile babanın arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığını açıkça anlatın.

Boşanma kararınızı açıkladıktan sonra çocuğunuzun da duygularını ifade etmesine izin verin. Anne baba boşanması, çocuk için oldukça üzücü ve zor bir durumdur. Bu nedenle kızması; hatta “Sizden nefret ediyorum!” demesi bile olasıdır. Ama siz, çocuğunuzun bu süreçte içine kapanmak yerine öfkesini ifade etmesini olumlu bir işaret olarak görün.

Son olarak çocuklara, boşanma kararını kabullenmelerini kolaylaştırmak için çevredeki boşanmış aileleri ya da boşanmış Hollywood ünlülerini örnek gösterebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzun bu olayı sadece sizin ailenizin yaşamadığını anlaması daha kolay olur.

 

Şuna da bir göz atın:

Boşanma Sonrası Süreçte Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Bir yanıt yazın