boşanma sonrası

Boşanma Sonrası Süreçte Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

ÇOCUK GELİŞİMİ

Toplumda boşanma oranları gittikçe arttığı için, boşanma durumunda çocuğa nasıl davranılması gerektiğini bilmek günden güne önem kazanıyor. Boşanma kararının çocuğa nasıl açıklanacağından önceki yazımızda bahsetmiştik. Bu yazımızda ise, boşanma sonrası süreçte çocuğa nasıl davranmak gerektiğinden ve bu süreçte sık yapılan hatalardan bahsedeceğiz.

 

Boşanma sonrası süreçte şunlara dikkat edilmeli:

  • Çocuktan ayrı yaşayacak eş birden değil, kademeli olarak evden ayrı kalmaya başlamalıdır. Önce haftada 1-2 gün, sonra 4-5 gün evden uzak kalarak çocuğun duruma alışması sağlanmalıdır.
  • Boşanmadan sonra, çocuklar hem anneleriyle hem babalarıyla düzenli bir şekilde görüşmelidir. Böylelikle çocuklar kendilerini terk edilmiş hissetmeyecektir.
  • Ebeveynler boşanmadan sonra kendilerini mümkün olduğunca hızlı toparlamalıdırlar. Çünkü ebeveynler duruma ne kadar hızlı adapte olurlarsa, çocuklar da o kadar hızlı adapte olurlar. Bu nedenle gerektiğinde bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.
  • Her ne kadar ayrılmış olsanız da, eski eşinizle çocuğun özel günlerinde bir araya gelebilecek ve çocukla ilgili önemli kararları birlikte alabilecek düzeyde iletişimi devam ettirin. Bu iletişim şimdi ve ilerde çocukla ilgili her türlü sorunu aşmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Çocuğun yanında eski eşinizi kötülemeyin. Çocuğu taraf seçmek zorunda bırakmayın.
  • Akrabalarınızın çocuğa karşı tutumlarına dikkat edin. Onlar da eski eşinizi kötüleyen ya da çocuğun içinde bulunduğu durumu gereğinden fazla dramatikleştiren bir dilde konuşmamalılar.
  • Çocuğun, arkadaşlarıyla daha sık görüşmesini sağlayın. Eğlenceli vakit geçirmesine yardımcı olun.
  • Anne baba ayrılığı nedeniyle çocuk zaten zor bir dönem yaşadığı için, mümkünse bu dönemde taşınma, yeni bir evlilik yapma gibi büyük hayat değişikliklerini erteleyin.

 

En Sık Yapılan Hatalar

  • Çocuğun yanında diğer ebeveyni kötülemek, çocuk aracılığıyla diğer ebeveyne mesaj iletmek ve çocuktan diğer evde neler olup bittiğini öğrenmeye çalışmak çocuğu olumsuz etkilemektedir.
  • Çocuğun her iki evde de rutin bir düzeni olması en iyisidir. Eğer bir çocuk haftaiçi annesinde, haftasonu babasında kalıyorsa, bir süre sonra annesi hep ödev yaptıran kişi; babası ise hep eğlenceli şeyler yaptıran kişi haline gelir. Bu durum zamanla sorunlara yol açmaktadır. Dolyısıyla çocuğun ödevlerinin bir kısmı hafta sonuna bırakılabilir ve babasının evinde de belli oranla rutin işler yapması sağlanabilir. Haftaiçi de zaman zaman eğlenceli etkinliklere yer verilebilir.
  • Boşanmış olmanın getirdiği vicdan azabı nedeniyle çocuğun her istediğini yapmak yanlıştır. Çocuk için, boşanmadan önceki kurallar boşandıktan sonra da devam etmelidir. Benzer şekilde çocuğunu daha az gören taraf az görüştüğü gerekçesiyle her istediğini yaparak çocuğun düzenini bozmamalıdır.
  • Çocuk her iki ebeveyniyle de belli bazı standart kurallar içinde yaşamalıdır. Bu kurallara anne baba iletişim kurup birlikte karar vermelidir. Örneğin çocuk annenin evinde abur cubur gıdalar yemiyorsa baba da bu kuralı çocuk kendisinde kaldığında devam ettirmelidir.

 

Boşanmak kötü bir evlilik sürdürmekten daha iyi

Son olarak şunu unutmayın: yapılan pek çok araştırma çocuğun huzursuz bir aile ortamında, mutsuz yetişkinlerle büyümesindense; boşanmış dengeli bir yetişkinle büyümesinin daha iyi olduğunu ortaya koyuyor.

 

Şuna da bir göz atın:

Boşanma Kararı Çocuğa Nasıl Açıklanmalı?

Bir yanıt yazın