sağlıklı yaşamak için 12 tavsiye

Sağlıklı Yaşamak İçin Hayatımıza Sokmamız Gereken 12 Alışkanlık

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Yaşamlarımız doğallıktan uzaklaştıkça kaygı, öfke, depresyon gibi sorunlar artış gösteriyor. Tüm dünyada antidepresan kullanımı rekor düzeye çıkmış durumda. Sadece psikolojik sorunlar değil kanser, şeker hastalığı, mide sorunları gibi kronik hastalıklar da gitgide artıyor. Aşağıdaki 12 davranışı alışkanlık haline getirerek sağlıklı yaşamak, iyileşmek ve ileride karşılaşma olasılığınızın çok yüksek olduğu pek çok hastalıktan korunmak ister misiniz? O halde aşağıda yazılanlara kulak verin.

 

1. Doğa Yürüyüşleri Yapın

Ağaçlar arasında yürümek, çimenlere oturmak, sahil havası almak, toprağa basmak zihnimizi ve bedenimizi dinlendirir. Ayrıca doğada vakit geçirmek hem temiz hava açısından hem de güneşten alacağınız D vitamini açısından oldukça faydalıdır. Özellikle masa başında çalışıyor ve üst katlarda oturuyorsanız doğal yaşamdan izole olmuş hissedeceğiniz için, doğada vakit geçirmek daha da önem kazanıyor. Yaşadığınız yerin yakınlarında doğal ortam yoksa bile her gün mutlaka açık havada yürüyüş yapmaya özen gösterin.

2. Sağlıklı Beslenin

İyileşmek ve hastalıklardan korunmak istiyorsanız sağlıklı beslenmek şart. Fast food’u, tatlıları ve işlenmiş ürünleri azaltmanız; mümkünse hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Fast food tarzı yiyecekler vitamin ve mineral açısından son derece fakir olduğu için ihtiyacımız olan besinleri almamızı engelliyor. Beyaz un,beyaz pirinç gibi işlenmiş ürünlerde ve tatlılarda basit şekerin fazla olması, her türlü sağlık sorununa davetiye çıkarmakta. Bu nedenle bol bol sebze meyve yiyip karbonhidrat olarak tam buğday makarnası, esmer pirinç ve çavdar ekmeği gibi tahılları tercih edin.

3. Somon Yiyin

Omega-3 sağlıklı bir zihnin olmazsa olmazıdır. Haftada 2 kere somon balığı gibi omega-3 açısından zengin balıklardan tüketmemiz gerekiyor. Eğer bu tarz yiyecekler hazırlayacak ortamınız yoksa en azından balık yağı kapsülleri kullanarak vücudunuza omega-3 takviyesi yapabilirsiniz.

4. Bitki Çayı İçin

Aktarlarda bulabileceğiniz pek çok bitki, ilaca gerek bırakmadan hastalıklarınıza deva olabilir. Örneğin sarı kantaron bitkisinin hafif ve orta dereceli depresyon tedavisinde etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda, papatya çayı uykusuzluğa iyi gelmekte, lavanta çayı ise karaciğeri temizlemektedir. Hangi hastalıkta hangi bitkilerin kullanılacağını öğrenmek için bitkisel tedaviler köşemizi inceleyebilirsiniz.

5. Alkol ve Sigaradan Uzak Durun

Sigaranın kişinin yaşam kalitesini son derece düşürdüğü ve sağlığa zararlı olduğu biliniyor. Alkolün fazla tüketimi de benzer etkilere yol açıyor. Alkol bir haftada üretmemiz gereken nörotransmitterlerin bir gecede kullanılmasına neden olduğu için ruh sağlığımız açısından da oldukça zararlı. Bu nedenle sigarayı tamamen bırakıp, alkolü de mümkün olduğunca azaltmak en iyisi. Eğer alkol kullanılacaksa 1-2 duble ile sınırlandırılmalı ve çoğunlukla kalp sağlığı açısından faydalı olan kırmızı şarap tercih edilmeli.

6. Sağlıklı Yaşamak İçin Uyuyun

Uyurken beynimiz ve vücudumuz yenileniyor. Bu nedenle kaliteli bir uyku çekmek sağlık açısından oldukça önemli. Yetişkin bir insanın günde 7-8 saat uyuması gerekiyor. Uyuduğunuz ortamın iyi havalandırılmış ve tamamen karanlık olmasına dikkat edin.

7. Meditasyon Yapın

Meditasyon da sağlıklı kalmanın yollarından biri. Şehir yaşantısı ve güncel çalışma hayatı çoğunlukla zihnimizi kullanmayı gerektiriyor. Buna ek olarak hayatımızdaki sorunlara kafa patlattığımızı da düşünürsek beynimizi her gün kapasitesinin üzerinde çalışmaya zorladığımızı anlayabiliriz. Dolayısıyla gün içerisinde meditasyon yaparak zihnimizi dinlendirmekte fayda var.

8. Sağlıklı Yaşamak İçin Spor Yapın

Araba kullanmak, masa başı işler yapmak ve her şeyin kolay ulaşılabilir şekilde elimizin altında olması insanı hareketsiz kalmaya zorluyor. Hareketsizlik de her türlü sağlık sorununu beraberinde getirmekte. Bisiklet, yüzme, tenis ya da kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz herhangi bir sporu mutlaka hayatınıza sokmalısınız. Eğer dışarıda spor yapma olasılığınız yoksa en azından evde yapabileceğiniz yoga ve pilates egzersizlerini tercih edebilirsiniz.

9. Kendinize ve Evinize Bakın

Kişisel hijyene dikkat etmek ve kendinizi doğru yansıtan bir görünüme sahip olmak öz güveninizi ve öz saygınızı yenileyerek sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yaşadığınız ortamın temizliği ve düzenliliği de yaşam kalitenizi arttıracaktır. Bu nedenle öz bakımınıza ve evinizin düzenine zaman ayırıp içinde rahat ettiğiniz konforu yakalayın.

10. Sosyalleşin

Bir şeyler paylaşabildiğiniz, birlikte iyi vakit geçirdiğiniz, sevdiğiniz insanlara mutlaka vakit ayırın. Sosyal desteğin ve insani etkileşimin pek çok psikolojik rahatsızlığa iyi geldiği kanıtlanmıştır. Sosyalleşmek; duygusal olarak daha doyurucu ve anlamlı bir yaşama sahip olmak için en temel ihtiyaçlarımızdandır.

11. Yazı Yazın

Özellikle de dertlerinizi paylaşabileceğiniz yakın arkadaşlarınız yoksa en azından yazı yazarak kendinizi ifade etmeniz sağlığınız için oldukça faydalı olacaktır. Yazarak düşünmek kafanızı toparlamanız ve yüzleşmekte zorlandığınız sorunları rahatça açığa çıkarmak açısından terapi etkisi göstermektedir. Yazmak aynı zamanda gündelik hayatınızda da işinizi kolaylaştırabilir. Örneğin alışveriş listesi oluşturmak, uzun ve kısa vadede yapmanız gerekenleri not edip bir kenara asmak kafa karışıklığını önleyecektir.

12. Yeni Etkinliklere Yer Verin

Yaşamı rutinden kurtarmak için yeni şeyler denemek şart. Yeni yemekler yiyin, yeni insanlarla tanışın, yeni yerler görün, sanat ve kültür etkinliklerini takip edin. Yeni şeyler yapmak da sağlıklı yaşamak için gerekli. Böylece kendinizi dinamik tutacak ve rutinin getirdiği cansızlıktan kurtularak yaşam dolacaksınız. Yeni şeyler öğrendikçe hayatınızın daha da zenginleştiğini göreceksiniz.

Bir yanıt yazın