okul korkusunu yenmek

Okul Korkusunu Yenmek İçin Alınabilecek Önlemler

ÇOCUK GELİŞİMİ

Okula başlamak çocuğun hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Fakat yeni bir ortama girmek, kalabalık bir yerde bulunmak, yanında ebeveyni olmadan tek başına hareket etmek çocuk için heyecan verici olduğu kadar korkutucu da olabilir. Bu korkuyu çok şiddetli yaşayanlar okula gitmemek için karın ağrısını bahane edebilir ya da ağlama ve öfke krizlerine girebilirler. Bu dönemi rahatlıkla atlatabilmek için ebeveynlerin çocuklara doğru şekilde yaklaşıp onları cesaretlendirmesi çok önemlidir. Bu yazıda okul korkusunu yenmek için ebeveynlerin neler yapabileceğini ele alacağız.

 

Okul Korkusu Hangi Durumlarda Oluşur?

Bazı aile tutumları ve özel durumlar çocuğun şiddetli bir okul korkusu yaşamasına yol açar. Okul korkusu açısından risk oluşturan bu durumları kısaca ele alalım.

Aşırı korumacı tutumla yetişmişse: Eğer çocuk kaygılı bir ebeveyn tarafından, fazla üstüne düşülerek yetişmişse anne babasından ayrılmakta güçlük çekebilir. Bu da okula başlamasını zorlaştıracaktır.

Aşırı hoşgörülü tutumla yetişmişse: Çocuk, her istediğinin yapıldığı bir ortamda yetişmişse, yeni ve yabancı bir ortama gitmekte zorlanabilir. Okula başlamak istemeyebilir.

Yeni bir kardeş geldiyse: Çocuğun yeni bir kardeşi olduğuysa annesi ve kardeşi arasındaki ilişkiyi kıskanabilir. Onları başbaşa bırakmak istemediği için okula gitmekten hoşlanmayabilir. O yokken evde eğlenceli şeyler yapılmasına kızabilir.

Uzun süreli ayrılıklar: Çocuk daha önce ebeveynlerinden biriyle uzun süreli ayrılık yaşamışsa okula başlarken zorlanabilir. Yine anne babasından günlerce haftalarca ayrı kalacağını sanır.

Aile içi huzursuzluk varsa: Bazen büyükanne, büyükbaba, anne, baba, kardeş arasındaki kronik çatışmalar, çocuğun okula uyum sağlamasını zorlaştırabilir. Çocuk annesini, kardeşini yanlız bırakmak istemeyebilir ya da ebeveynlerden birinin evi terk edeceğinden korktuğu için evde bulunmak isteyebilir. Aklı hep evde kalır.

Kandırılan çocuklar: Bazı ebeveynler çocuklarını o anlık üzmemek için yalan söylemeyi seçebilirler. Ama bu tutum çocuk üzerinde olumsuz bir etki yaratır. Eğer “5 dakika sonra geleceğim” deyip 4 saat sonra gelen ebeveynlerdenseniz, çocuğun okulun ilk günü sizden ayrılması ve söylediklerinize güvenmesi biraz daha zor olacaktır.

 

Okul Korkusunu Yenmek İçin Alınabilecek Önlemler

Anlayış göstermek: Çocuğun bu korkusu küçümsenmemeli, dalgaya alınmamalı, yok sayılmamalıdır. Onun yerine ailedeki herkes okula ilk başladığında yaşadığı zorlukları ve bunları nasıl yendiğini anlatabilir.

Özendirmek: Çocuk, okula giden ve okulu seven 1-2 yaş büyük akranıyla bir araya getirilebilir veya anne baba çocukluklarında çekilmiş kendi okul resimlerini gösterip okulla ilgili kendi güzel anılarını anlatabilir. Böylelikle çocuk okula özendirilmiş olur. 

Sorumluluk vermek: Aşırı hoşgörülü ve korumacı ailelerde genelikle çocuğa sorumluluk verme kısmı atlanır. Bu da çocuğun özgüven gelişimini olumsuz etkiler. Okul günü gelmeden önce çocuğa başarabileceği küçük sorumluluklar vererek zorluklara daha hazır hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Okul hazırlıklarını eğlenceli hale getirmek: Okul günü geldiğinizde çocuğunuzu sabah öperek uyandırabilir, sevdiği müziği açabilirsiniz. Çocuğun sevdiği kalemleri ve çantaları almak, defterlerini istediği bir kapla kaplamak, çocuğunuzun okula gitmek konusunda daha hevesli olmasına yardımcı olabilir.

Dürüst olmak: Eğer çocuğunuz okula başlayacak yaşa geldiyse bazı şeyleri onunla konuşabilirsiniz demektir. Çocuğunuzu kandırmayın. Verdiğiniz sözleri tutun. Onu okulda nelerin beklediğini güzelce anlatın.

Günlük rutini paylaşmak: Çocukların okula gitmek istememesinin bir nedeni de, anne babasının ve kardeşinin onsuz eğlenceli şeyler yapacağını düşünmeleridir. Buna karşın çocuğa, herkesin sorumlulukları olduğunu ve o yokken herkesin iş yapacağı anlatılabilir. Akşam hep birlikte evde buluşulacağının ve o zaman eğlenceli şeyler yapılacağının altı çizilebilir.

 

Şunlara da bir göz atın:

Anne Baba Tutumları ve Çocuk Üzerindeki Etkileri

Çocuklara Ne Kadar Sorumluluk Verilmeli?

 

Bir yanıt yazın