Teknoloji konusunda 3 ebeveyn tutumu

Teknoloji Konusunda 3 Ebeveyn Tutumu: Siz Hangisisiniz?

ÇOCUK GELİŞİMİ

Dijital bir dünyada yaşamak, çocuklarımızla yaşadığımız tartışmalar da dahil olmak üzere hayatımızın birçok yönünü değiştirdi. Eski zamanlarda ebeveynler çocuklarıyla daha çok, ev işleri, sokağa çıkma saatleri ve dersler konusunda tartışırdı. Günümüzde ise en büyük tartışmalardan biri çocuğun ekran başında geçirdiği süre oluyor.

Sevin ya da sevmeyin, dijital dünya çocuklarımızın hayatlarının önemli bir parçası. Pew Research Center tarafından yürütülen 2015 tarihli araştırmaya göre, genç internet kullanıcılarının %92’si her gün internete giriyor ve günde yaklaşık 200 dakika internette kalıyor! Bu durum, sosyal medyanın günümüzde çocukları nasıl bu denli etkileyebildiğini açıklıyor.

Çoğu ebeveyn, çocuklarının çevrimiçi hayatlarını yönlendirmede aktif bir rol oynaması gerektiği konusunda hemfikir olsa da, ebeveynlerin bu konuya yaklaşımı büyük ölçüde farklılık gösteriyor. Araştırmacı yazar Alexandra Samuel, 10.000’den fazla Kuzey Amerikalı anne-babadan toplanan verilere dayanarak, teknoloji konusunda 3 farklı ebeveyn tutumu belirledi.

1. Sınırlayanlar

Sınırlayıcı ebeveynler çocuklarını olabildiğince çevrimdışı hale getirmeyi ve çocuklarının ekran başında geçirdikleri zamanı mümkün olduğunca azaltmayı tercih ediyorlar. Bu ebeveyn stilini uygulayan ebeveynlerin ezici bir çoğunluğu, çocuğu için yeni aplikasyonları ve programları araştırmayı da sevmiyorlar ve çocuğuyla teknoloji hakkında pek konuşmuyorlar. Dolayısıyla çocuklarının dijital becerilerine yatırım yapmak için hiçbir çaba sarf etmemiş oluyor. Dijital dünyadan uzak kalmanın bir sonucu olarak, bu çocuklar dijital açıdan izole oluyorlar. Dijital bilgi eksikliği, internetin getirdiklerine karşı hazırlıksız olmaların yol açıyor ve onları dijital dünya için gereken bilgi, beceri ve görgü kurallarından yoksun hale getiriyor. Samuel, araştırmasında, bu tür çocukların siber zorbalık ve pornografiye erişme gibi problemli davranışlar geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu tespit etmiştir.

2. Serbest Bırakanlar

Sınırlayanlar ve serbest bırakanlar dijital ebeveynlik spektrumunun zıt taraflarıdır. Sınırlayanlar, çocuklarının ekran başında geçirdiği zamanı katı kontrollerle azaltmaya çalışırken, serbest bırakanlar dijital dünyaya rahat yaklaşmaktadır. Ama serbest bırakanlar, internetin ve teknolojinin, çocukların çevrimiçi hayatlarının büyük bir parçası olduğunu kabul etmelerine rağmen, çocuklarının bu dünyayı keşfetmelerine pek rehberlik etmezler. Çocukları tamamen kendi hallerine bırakırlar.

Samuel, liseli çocukların ebeveynlerinin yaklaşık % 50’sinin serbest bırakma tutumunu izlediğini belirledi. Samuel’in çalışmasına göre, bu çocuklar çevrimiçi olarak yabancılarla etkileşimde bulunma olasılığı en yüksek gruptu. Bir kaç farklı çalışma daha, ekran serbestliğinin gençlerde depresyon ve intihar davranışları ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

3. Rehberler

Rehberler, dijital sınırlayıcılar ve serbest bırakanların arasında orta bir zemin bulmuş olan gruptur. Bu ebeveynler çevrimiçi dünyanın önemini fark ederler ve çocuklarının dijital dünyada gereken sorumlulukları öğrenebilmeleri için ellerinden geleni yaparlar. Rehberler, çocuklarına çevrimiçi vakit geçirmekten zevk almayı öğretmekle kalmaz; aynı zamanda çocuklarının dijital becerilerini aktif olarak geliştirmeyi de hedeflerler.  Belirli uygulamaları, programları veya cihazları araştırıp denedikten sonra çocuklarının kullanımına sunarlar. Böylelikle bu araçların güvenli olup olmadığını anlayabilirler. Teknolojiye ve internete korkuyla yaklaşmak yerine bilinçli karar almayı tercih ederler. Bu ebeveyn tutumu, çocukların dijital dünya hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar; böylece çevrimiçi olduklarında çocukların herhangi bir belaya girme olasılıklarını azalır. Ebeveynlerinin bilgeliği ve rehberliği sayesinde, bu çocuklar dijital araçların nasıl kullanılacağına ve çevrimiçi olarak nasıl davranılacağına dair gerekli bilgi ve kaynaklara sahip olurlar.

Ebeveyn olarak seçtiğiniz yaklaşım, çocuklarınızın çevrimiçi hayatlarının alacağı yönü etkiler. Çocuklarınızın kendilerini online olarak idare edebileceklerini bilerek rahat etmek istiyorsanız, mutlaka onlara rehberlik etmeyi ve onları yönlendirmeyi tercih edin.

 

Kaynak: link1

 

Şunlara da bir göz atın:

Anne Baba Tutumları ve Çocuk Üzerindeki Etkileri

Çocuklara Ne Kadar Sorumluluk Verilmeli?

Çocuğunuzun Zeka Türü Hangisi?

Bir yanıt yazın