bipolar bozukluk ve folik asit

Bipolar Bozukluk ve Folik Asit Arasındaki İlişki

RUH SAĞLIĞI

İki uçlu duygulanım bozukluğu olarak bilinen bipolar bozukluk, kişinin ruh halindeki aşırı değişiklerle kendini gösteren bir hastalıktır. Bipolar bozukluğa sahip kişiler aşırı enerjik, konuşkan, yükseklerden uçan bir ruh içinde oldukları manik dönemlerden sonra bir anda; üzüntülü, enerjisiz, bir ruh hali içinde bulundukları depresif döneme geçiş yaparlar. Bu aşırı uçlardaki ruh durumları birbirini takip ederek hayatı zorlaştırmaktadır. Bu hastalığı kontrol edebilmek için ilaç tedavisi uygulanır. Fakat son zamanlarda bipolar bozukluk ve folik asit arasındaki ilişki konuşulmakta ve bipolar bozuklukta folik asit takviyesi kullanımı yaygınlaşmaktadır.

Folik asit; kuru fasulye, bezelye, mercimek, tam tahıllar, karaciğer, brüksel lahanası ve ıspanak gibi gıdalarda bulunan bir B vitamini türüdür. 1989’da bir klinik çalışma psikiyatrik bozukluğu olan hastalarda folik asit eksikliğinin çok yaygın olduğunu ortaya koymuştur ve bipolar bozukluk semptomlarının folik asit eksikliğinde daha şiddetli olma eğilimi gösterdiğini öne sürmüştür. Bu nedenle, bipolar bozukluk sorunu yaşayan hastaların folik asit takviyesi kullanmaları tavsiye edilmiştir. Folik asit takviyelerinin uygun fiyatlı olması ve riskli yan etkileri olmaması kullanılabilirliğini kolaylaştırmaktadır.

2005’te bu konuda yayınlanan bir başka çalışma, folik asit ve B12 vitamini takviyelerinin depresyon sorunu yaşayan kişilerde tedaviden alınan faydaları arttırabileceğini öne sürmektedir. B12 ve folik asit, serotonin nörotransmitterlerinin yapımında rol oynayan kimyasallardır. Bipolar bozuklukta da depresif dönemler olduğu için bu takviyelerin bipolar bozukluğa sahip kişilerde de fayda sağlayabileceği belirtilmiştir. Ayrıca www.livestrong.com‘a göre, folik asit takviyeleri sadece bipolar bozukluğun depresif döneminde değil; manik döneminde de rahatlama sağlamaktadır.

Tabii ki bu çalışmalar, psikiyatrist tarafından reçete edilen ilaçları bir kenara bırakıp sadece vitamin takviyesi alarak iyileşilebileceği anlamına gelmiyor. Psikiyatristin reçete ettiği ilaçlara ek olarak folik asit alımı önerilmektedir. Psikiyatrik ilaçlar bipolar bozukluğu stabilize ederken, folik asit takviyeleri depresyon ve mani semptomlarının rahatlamasına yardımcı olabilir.

 

Kaynak: link

 

Folik asit ve bipolar bozukluk ilişkisine bakınca, dengeli beslenmenin önemi tekrar karşımıza çıkıyor. Psikiyatrik bozukluklarla beslenme arasındaki ilişkinin altını çizen Dr. Natasha Campbell-McBride’ın GAPS diyetiyle ilgili şu makaleye de bir göz atın.

Otizm Hiperaktivite ve Diğer Hastalıklar İçin GAPS Diyeti

 

 

Bir yanıt yazın