bakliyatları filizlendirerek

Bakliyatları Filizlendirerek Hazmını Kolaylaştırın

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye… Bunlar oldukça lezzetli fakat yedikten sonra gaz yapan bakliyatlar. Neyse ki bu bakliyatları filizlendirerek hazmını kolaylaştırabilir ve gaz yapmasını engelleyebilirsiniz. Üstelik bu yöntem yiyeceklerin besin değerlerini de arttırıyor. GAPS Diyeti gibi bazı diyetlerde bakliyatların bu şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Filizlendirme sadece bakliyatlarda değil diğer kabuklu tohum ve tahıllarda da kullanılabiliyor. Maş fasulyesi, yeşil, mercimek, nohut, ay çekirdeği, susam, buğday, yulaf, arpa, hardal tohumu, kabak çekirdeği ve börülce filizlendirebileceğiniz gıdalar arasında. Filizlendikten sonra bu besinlerin pişirme süreleri de kısalıyor; hatta dilerseniz çiğ olarak salatalara katıp tüketebiliyorsunuz.

Filizlenen bakliyatların içindeki enzimler harekete geçiyor ve amino asitleri ayrışıyor. Bu da hazmının kolaylaşmasını sağlıyor. Ayrıca filizlendirilmiş besinlerin besin değerleri 8 kat artıyor ve A,B,C,E vitaminleri bakımından daha zengin bir hale geliyorlar.

 

Besinler Nasıl Filizlendirilir?

Şimdi gelelim filizlendirme işlemine… Filizlendirme işlemi biraz zaman istiyor ama aslında oldukça pratik bir işlem. Bir kere yaptıktan sonra muhtemelen bunu alışkanlık haline getireceksiniz.

1. Öncelikle filizlendireceğiniz besini geniş bir kaseye alıp üstüne bolca su ekleyin. Bu şekilde 7-8 saat suda bekletin. Genelde bu sürenin sonunda suyun yüzeyinde minik kabarcıklar oluşmuş olur. Bu olumlu bir işaret.

2. 8 saatin sonunda bir süzgeç yardımıyla bakliyatları yıkayıp süzün ve yeniden kaseye alın. Kasenin ağzını bir bezle, tülle ya da havlu kağıtla kapatıp, havlu kağıdı sabitlemek için etrafına paket lastiği geçirin.

3. 12 saat arayla besinleri yıkayıp süzerek kaseye alma işlemini tekrarlayın. Her seferinde kasenin ağzını aynı şekilde kapatmayı unutmayın.

Diyelim ki bir öğlen vakti yeşil mercimeğinizi suya koydunuz. Akşam yatmadan önce onu yıkayıp süzdükten sonra kaseye alıp ağzını kapatırsanız, sabah uyandığınızda bazı mercimeklerin hemen minik minik filizler vermeye başladığını görürsünüz. Sonra sabah tekrar sudan geçirip ağzını kapattığınızda öğlene doğru filizlerin biraz daha büyüdüğünü fark edersiniz. Aslında filizlerin 0.5 cm. uzunluğunda olması gayet yeterli ama hemen pişirmek istemezseniz sabah akşam sudan geçirme işlemine devam ederek filizlerin biraz daha büyümesini sağlayabilirsiniz.

Bakliyatları bu şekilde 3-5 gün bekletebilirsiniz. Eğer pişirmeyi düşünmüyorsanız koku yapıp bozulmaya başlamaması için bu süreyi fazla uzatmayın, ağzı kapalı bir kaba aktararak buzdolabında muhafaza edin.

 

 

Bir yanıt yazın