evlilik tarihiniz evlenme boşanma oranı

Şu Tarihlerde Yapılan Evliliklerde Boşanma Oranı Daha Yüksek

AŞK & İLİŞKİLER

Siz de Sevgililer Günü’nü çok romantik bulan çiftlerden misiniz? Belki de Sevgililer Günü ya da buna benzer özel bir günde evlenmeyi düşünüyorsunuz. Eğer öyleyse, size kötü bir haberimiz var. Evlenmek için özel günleri seçenlerin boşanma oranı daha yüksek!

Melbourne Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, Sevgililer Günü ve 01.02.03, 05.05.05 gibi özel numaralı günlerde evlenenler, sıradan günlerde evlenenlere oranla daha çok boşanıyor. Sevgililer gününde evlenenlerin %11’i ilk 5 yılını tamamlamadan boşanırken, %21’i 9 yılını doldurmadan boşanıyor. Benzer şekilde 05.05.05 gibi özel tarihlerde evlenenlerin de %10’u ilk 5 yılda boşanırken, %21’i 9 yılını doldurmadan boşanıyor. Sıradan bir tarihte evlenenlerin ise boşanma oranı ilk 5 yıl için ortalama %8, 9 yıl için %16. Ayrıca istatistikler, evlilik konusunda bu tarz özel tarihlerin sıradan bir tarihe oranla 5 kat daha fazla tercih edildiğini söylüyor.

Ama tabii ki bu tarihler lanetli falan değil. Yani tarihlerin kendisi boşanmaya neden olmuyor. Sonucun böyle olması daha ziyade, çiftlerin bu tarihlerde evlenmeyi neden seçtikleriyle ilgili. İstatistikler, evlenmek için bu özel tarihleri seçenlerin önceden bir evlilik geçirmiş ve çocuk sahibi olmuş olma olasılıklarının daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu tarihlerde evlenenler, sıradan bir tarihte evlenenlere oranla eğitim ve yaş açısından daha büyük uçuruma sahipler. Eğitim ve yaş farkının fazla olmasının boşanma oranını arttırdığı daha önceki araştırmalarda zaten gösterilmiş. Dolayısıyla eğer önceden başka bir evlilikten çocuğunuz yoksa, evlenmeyi düşündüğünüz kişiyle yaş farkınız 10‘u geçmiyorsa ve eğitim düzeyiniz yakınsa; muhtemelen Sevgililer Günü gibi özel bir günde evlenmeniz o kadar da tehlike oluşturmuyor. Öte yandan araştırmayı yürütenlerden biri olan Prof. David Ribar, ilişkisi yeterince sağlam olan çiftlerin evlenmek için zaten bu tarz özel günleri seçmeye gerek duymadığını belirtiyor.

Yine de boşanmayı belirleyen pek çok başka faktör daha olduğunu unutmamak gerek. Örneğin 2014 yılında Emory Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma; gelir seviyesindeki büyük fark, balayı yapmamak, aşırı pahalı bir düğün yapmak, aşırı düşük bütçeli bir düğün yapmak ve tanıştıktan kısa bir süre sonra evlenmek gibi bazı unsurların boşanmayla ilişkili olduğunu söylüyor. Tabii bu araştırmaların hepsi yurt dışında yapılmış. Türkiye’de de aynı sonuç geçerli mi bilemiyoruz.

 

Şuna da bir göz atın:

En İdeal Evlenme Yaşı Hangisi?

Bir yanıt yazın