DEHB teşhisi

Anksiyeteli Çocuklar Yanlışlıkla DEHB Teşhisi Alabiliyor

ÇOCUK GELİŞİMİ

Anksiyete sorunu olan bir çocuğa yanlışlıkla DEHB teşhisi konması, hiç de nadir bir durum değildir. Peki bu nasıl mı oluyor? Çok kolay. DEHB’nin pek çok semptomu, anksiyeteli çocuklarda da görülen davranışlardır. Fakat bu yanlış teşhis tehlikeli olabilir; çünkü DEHB ilaçları anksiyete semptomlarının şiddetinin artmasına sebep oluyor.

 

Anksiyete ve DEHB’nin Benzer Semptomları

Bazı çocuklarda anksiyete, bazı çocuklarda DEHB olabilir; bazılarında ise her ikisi de vardır. Ama aşağıdaki davranışların benzemesi nedeniyle sadece anksiyete sorunu olan bir çocuğun da yanlışlıkla DEHB teşhisi aldığı görülebiliyor.

 

Anksiyeteli Çocuklar Gerginleştiğinde Hiperaktif Davranabilir

Evet bu doğru. Korktukları zaman duvara tırmanabilirler. Rahatça oturamazlar. Gerginlikten kaynaklanan bir enerjiyle sürekli hareket halinde olurlar.

 

Anksiyeteli Çocuklar Kaygılandığında Dikkat Dağınıklığı Yaşayabilirler

Anksiyeteli çocukların beyninden pek çok kaygılı düşünce geçer. Herkes matematikle ilgilenirken onlar, teneffüste onunla kimin oynayacağı konusunda kaygılanıyor olabilirler. Güvende olup olmadıklarını düşünüyor olabilirler. Akıllarından olumsuz düşünceler geçerken öğretmen onu çağırdığında duymayabilirler; çünkü endişelenmekle meşguldürler.

 

Anksiyeteli Çocuklar Bunaldıklarında Dağınık Görünebilirler

Anksiyete yaşayan çocuklar zamanlarının çoğunu endişeyle geçirir ve yaşadıkları endişeleri kolay kolay kimseye söylemezler. Bu endişelerle meşgulken ödev kağıdını aceleyle çantaya tıkıştırabilir, öğretmenin söylediklerini düzgün bir şekilde not alamayabilirler. Sürekli kaygılı düşüncelere odaklandıkları için, gündelik hayatlarında bunalıp düzensiz davranabilirler.

 

Anksiyeteli Çocuk Gergin Hissettiğinde Yerinde Duramaz

Çocuklar anksiyete yaşadıklarında kıvranırlar, bu nedenle kağıt koparabilir veya gömleğinin düğmeleriyle oynayabilirler. Ama bunu yapmalarının nedeni bedenleri değil; düşünceleridir.

Eğer çocuğunuzun yanlışlıkla DEHB teşhisi aldığını düşünüyorsanız kendinize şunları sorun: 

  • Çocuğunuzun hiperaktif davranmasından hemen önce veya sonra onu gerginleştiren bir şey oldu mu? Bu gerginlik okula gitmeden önce mi, döndükten sonra mı oluyor? Belli bir aktiviteden ya da uyku zamanından önce mi oluyor?
  • Çocuğunuz dikkat sorunu yaşadığında bilgisayar oyunlarını mı düşünüyor; yoksa kaygılarıyla mı cebelleşiyor?
  • Çocuğunuzun dağınıklığı gerçekten organize olamamasından mı kaynaklanıyor; yoksa tükenmiş ve bunalmış hissetmesinden mi kaynaklanıyor?
  • Çocuğunuzun sürekli kıpırdanması sıkılmasından mı kaynaklanıyor; yoksa gergin hissetmesinden mi kaynaklanıyor?

 

Maalesef gerçek sorunun anksiyete mi, DEHB mi; yoksa ikisinin bir arada görülmesi mi olduğunu ayırt etmek zor.  Eğer çocuğunuzun yanlış teşhis aldığını düşünüyorsanız doktoruyla yeni bir görüşme ayarlayıp durumunu daha detaylı incelemelisiniz.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Hamilelikte D Vitamini Çocukta Hiperaktiviteyi Önleyebilir

Okul Korkusunu Yenmek İçin Alınabilecek Önlemler

Bir yanıt yazın