Çocukta Dikkat Edilmesi Gereken 6 Davranış Problemi

Çocukta Dikkat Edilmesi Gereken 6 Davranış Problemi

ÇOCUK GELİŞİMİ

Çocuğunuzdaki bazı küçük olumsuz davranışları görmemezlikten gelmeyi tercih ediyor olabilirsiniz. Ama küçük şeyler zamanla büyür ve çözmesi daha zor problemlere yol açar. Aşağıda sıraladığımız 6 davranış problemi özellikle üzerinde durulması gereken problemlerdir.

 

1. Konuşmanızı Kesmesi

Çocuğunuz size heyecanlı bir şekilde bir şeyler anlatmak istiyor olabilir. Ama bunu konuşmanızı bölerek yapmasına izin verirseniz, ona konuşmaları bölmenin doğru olduğu mesajını vermiş olursunuz. Maalesef bu mesaj çocuğunuzun başkalarına saygılı olmasını ve kendi başına zaman geçirmeyi öğrenmesini zorlaştırır. Bir dahaki sefere konuşmanızı böldüğünde, ona meşgul olduğunuzu söyleyin ve oynayabileceği bir kaç oyuncak veya oyun önerin.

 

2. Gerçeği Abartması

Oğlunuz tabağındaki bütün sebzeleri bitirdiğini söylüyor ama aslında hepsini bitirmedi. Bu tarz beyaz yalanlar elbette kötü değil; ama sonuçta gerçeği yansıtmıyor. Başlarda bunun önemli olmadığını düşünebilirsiniz fakat zamanla durum kötüleşecektir.

2-4 yaş arası çocuklar doğruyu söylemenin ne olduğunu tam olarak bilmezler, 4 yaşından sonra anlamaya başlarlar. Gerçeği söyledikleri zaman, onları takdir edin. Gerçeği söylemek başını derde sokacak olsa bile, çocuğunuzu gerçeği söylemesi konusunda cesaretlendirin.

 

3. Sizi Dinlemiyormuş Gibi Davranması

Bu davranışı hepimiz biliriz. Hatta kendimiz de çocukken bunu yapmış olabiliriz. Ama bu iyi bir davranış değildir. Çocuğunuzun oyuncaklarını toplamasını veya arabaya binmesini 3-4 kere söylemek zorunda değilsiniz. Unutmayın, çocuğunuza eğitim veriyorsunuz; buna geç başlarsanız daha da zorlaşacaktır. Sizi duymamazlıktan gelmek, çocuk için bir güç oyunudur.

Bir daha ki sefere kızınızdan bir şeyler yapmasını istediğinizde, onun bulunduğu yere gidip ona bakın ve “Tamam anne” dediğinden emin olun. Eğer dediğinizi yapmıyorsa gerekirse izlediği TV’yi kapatabilirsiniz.

 

4. Saldırgan Oyunlar Oynaması

Oğlunuzu küçük kardeşine yumruk atarken ya da onu iterken yakaladıysanız, bunu görmemezlikten gelmek iyi bir fikir değildir. Çünkü bu tip davranışlara tepki vermemek, insanlara zarar vermenin kabul edilebilir olduğuna dair bir mesaj gönderir. Doğrusu agresif davranışlara karşı çıkmaktır. Oğlunuzu kenara çekin ve bu davranışın doğru olmadığını söyleyin. Zarar verici davranışlara devam ettiği sürece kardeşiyle oynamasına izin vermeyin.

 

5. Başınabuyruk Hareket Etmesi

Çocuğunuzun yardım istemeden dolaptan yiyecek almasını ya da kendi kendine TV’yi açmasını normal karşılıyor olabilirsiniz. Hatta 2 yaşındaki bir çocuk tezgahtan kurabiye aldığında sevimli bile olabilir. Fakat 8 yaşına gelene dek bunları yapmayı ertelemesinde fayda var. Çocuğunuzun size sormadan şeker yemesini ya da kendi kendine sürekli TV açıp izlemesini istemezsiniz. Bunu önlemek için bazı ev kuralları koyun ve çocuğunuzun kuralları bildiğinden emin olun.

 

6. Saygısız Davranması

Saygısız davranışların ergenlik belirtisi olduğunu düşünebilirsiniz ama aslında bu davranışlar ergenlikten çok daha önce başlar. Küçük çocuklar, alacakları tepkiyi ölçmek için ebeveynlerinin davranışlarını taklit ederler. Ebeveynler, bunu geçici bir evre olarak algılayıp görmezden gelirler; ama saygısız davranışları görmezden gelmek durumun gittikçe daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Bir anda, kontrol altına alamadığınız davranış problemleri olan bir 3. sınıf öğrencisine sahip olabilirsiniz.

Çocuğunuz, saygısız davrandığında, bunu fark etmesini sağlayın ve iyi davrandığında onu dinleyeceğinizi söyleyin. Eğer çocuğunuzun bir davranış problemi varsa hala geç değil. Unutmayın, ebeveynliğin her zaman iniş çıkışları olacaktır.

 

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Çocuklara Ne Kadar Sorumluluk Verilmeli?

Anne Baba Tutumları ve Çocuk Üzerindeki Etkileri

Çocuğunuzun Zeka Türü Hangisi?

Bir yanıt yazın