Aşırı Stres

Aşırı Stresten Kurtulmak İçin Yapabileceğiniz 9 Şey

RUH SAĞLIĞI
Her gün yaşadığımız problem ve baskılar stresli olmamıza yol açar. Stres vücudumuzu alarma geçirerek “savaş ya da kaç” olarak adlandırılan fizyolojik bir tepkiye neden olur. “Savaş ya da kaç” tepkisi, geçmişte atalarımızı, onları kolayca yiyebilecek vahşi hayvanlar gibi çeşitli tehlikelerden korumuştu. Ama bugün ortada o kadar büyük bir tehlike olmamasına rağmen, bu şiddetli fizyolojik tepkiyi ufak olaylarda bile vermeye devam ediyoruz.
Savaş ya da kaç tepkisi, vücudun sempatik sinir sisteminin kortizol gibi stres hormonları salgılamasına neden olur. Bu hormonlar, vücuttaki kan şekeri seviyesini ve trigliseritleri (kan yağları) artırır ve aşağıdaki fiziksel reaksiyonlara neden olur:
-Yutma güçlüğü
-Baş dönmesi
-Kuru ağız
-Hızlı nabız
-Yorgunluk
-Baş ağrısı
-Konsantre odaklanamama
-Sinirlilik
-Kas ağrıları
-Kas gerginliği
-Mide bulantısı
-Sinir enerjisi
-Hızlı nefes
-Nefes darlığı
-Terlemek
-Titreme ve seğirmeKandaki aşırı şeker, fiziksel aktiviteler için kullanılmadığında, kronik stres ve stres hormonları aşağıdaki ciddi fiziksel sonuçlara da yol açabilir:-Bağışıklık sisteminin baskılanması
-Sindirim bozuklukları
-Kısa süreli hafıza kaybı
-Prematüre koroner arter hastalığı
-Kalp krizi

Aşırı stres ve yüksek kaygı tedavi edilmezse, depresyona ve intihar düşüncelerine yol açabilir. Uzun vadede ciddi sorunlar yaşamamak için stresle baş etme tarzınız çok önemlidir.

Aşırı Stresi Azaltabilecek Yaşam Tarzı Önerileri

Stresle başa çıkmanızı sağlayacak ve zihin, beden ve ruh uyumunu yeniden yakalamanızı sağlayacak çeşitli yollar vardır.

1-Doktorunuzla konuşmak: Aşırı kaygının başka sağlık problemlerini tetikleyip tetiklemediğini belirlemek için doktorunuzla konuşun ve kapsamlı bir fiziksel muayeneden geçin.

2-Egzersiz yapmak: Düzenli bir egzersiz programına başlayın. Orta düzey egzersizde üretilen kimyasallar, bağışıklık sisteminin işlevini geliştirmek konusunda son derece faydalıdır. Düzenli egzersiz, vücudunuzu stresle başa çıkma konusunda eğitmenin çok etkili bir yoludur.

3-Sağlıklı ve dengeli beslenmek: Stres ve endişe duymak, bazı insanları çok az yemek yemeye, bazılarını ise çok fazla yemeye ya da sağlıksız yiyecekler yemeye teşvik eder. Stres esnasında buzdolabına yönelirken sağlığınızı düşünmeyi unutmayın.

4-Fazla kafein tüketmemek: Kafein sinir sistemini uyarıp adrenalini tetikleyerek sizi gergin ve huzursuz hissettirebilir.

5-Endişelerinizin bilincinde olmak: Her gün bir 15 dakikayı problemlerinize ve korkularınıza odaklanarak geçirebilirsiniz. Ama bu 15 dakikanın sonunda, kaygıların sizi terk etmesine izin verin.

6-Rahatlamayı öğrenmek: Gevşeme tekniklerini öğrenin. Gevşeme teknikleri kaygı ve endişelerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Yaygın gevşeme teknikleri arasında karından derin nefes almak, sakinleştirici müzikler dinlemek, yoga ve tai chi gibi aktiviteler bulunur.

7-Meditasyon yapmak: Her gün meditasyon yapmak, olumsuz düşünceleri aşmanıza yardımcı olabilir ve vücudunuzu gergin tutan endişelerden sıyrılmanıza olanak tanır. Meditasyon yaparken, bedeninizi gevşetmeye ve içinde bulunduğunuz anı algılamaya dikkat etmelisiniz. Meditasyon, stres tepkisi sırasında salınan kortizol ve adrenalin gibi hormonları azaltır.

8-Güçlü bir sosyal çevre kurmak: Kronik yalnızlık veya sosyal izolasyon, stresi etkili bir şekilde yönetmeyi zorlaştırır. Mutlu bir evliliği ya da geniş bir arkadaş ağı olan insanların hastalıklara yakalanma oranı daha azdır.

9-Profesyonel bir terapistle görüşmek: Bir psikologdan yardım almak, aşırı kaygıyı tetikleyen sorunlarla başa çıkmak için uygun baş etme stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir. Terapist, ne tür düşüncelerin ve inançların kaygıya neden olduğunu belirlemenize yardımcı olur ve bunları azaltmak için sizinle birlikte çalışır.

Kaynak: link

Şunlara da bir göz atın:

Stresi Azaltmanın Yolları

Aşırı Akıllı Telefon Kullanımı Anksiyete, Yalnızlık ve Depresyon ile İlişkili Bulundu

Stresten Arınmanızı Sağlayacak Bir Nefes Tekniği

Ruh Sağlığı İçin Gerekli 5 Vitamin

Bir yanıt yazın