saglikli beslenmek

Sağlıklı Beslenmek İçin Mutfağınızda Yapacağınız 8 Değişiklik

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Doğal ve sağlıklı bir yaşam istiyorsanız bazı alışveriş alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor.  Bu yazımızda sağlıklı beslenmek için mutfağınızda yapmanız gereken en temel değişiklikler sıralandı.

1.Şekeri ve şekerli ürünleri atın

Depresyon, obezite ve hafıza sorunları gibi pek çok derde yol açan şekeri, mutfağınızdan çıkarmanız en doğrusu olacaktır. Kurabiye, bisküvi, fındık ezmesi vb. şekerli gıdalar yerine mutfağınıza pekmez ve balı sokarak, şeker kriziniz geldiğinde 1 tatlı kaşığı pekmez veya bal yiyip durumu kontrol altına alabilirsiniz.

2.Fast food ve hazır yiyecekleri atın

Fast food trans yağ içerdiği için obeziteye sebep olmaktadır. Hazır gıdalar ise pratik olsa da içerdiği koruyucu maddeler nedeniyle uzun vadede kansere davetiye çıkarmaktadır. Bu zararlı gıdalar yerine açlığınızı bastırmak için -yemek yapmaya zamanınız yoksa- ceviz, badem , fındık ve kurutulmuş meyveler yiyebilirsiniz.

3. İşlenmiş proteinleri atın

Sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri, hayvanların atık bölümlerini de içermekte ve bunlar insanın sinir sistemine zarar vermektedir. Onun yerine somon, uskumru gibi faydalı balıklar; organik tavuklar ve çok sık olmamak kaydıyla kırmızı et tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.

4.Beyaz un yerine tam buğday unu alın

Soslara, çorbalara un ilave etmeniz gerektiğinde beyaz un yerine tam buğday unu tercih edin. Beyaz un, kan şekerini çok hızlı yükseltir. Tam buğday unu ise yüksek lif içeriğiyle hem sindirimi düzenler hem de besleyicidir. Tam buğday unu alırken piyasada satılan hibrit buğdaylar yerine; Kastamonu yöremizde yetişen ve en ilkel buğday türü olan siyez buğdayından elde edilen unu tercih edin.

5.Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği alın

Beyaz ekmek beyaz undan yapıldığı için kan şekerini hızla yükseltir. Ayrıca protein, vitamin ve mineral açısından fakirdir ve bağımlılık yapar.  Onun yerine çavdar ekmeği, karabuğday ekmeği gibi lif açısından zengin ekmekler tercih edin. Ama dışarıdan satın aldığınız ekmeklerin katkı maddesi içerdiğini unutmayın. Aslında en doğrusu ekmek tüketimini kısıtlı tutmaktır.

6.Beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya bulgur alın

Beyaz pirinci sık tüketmek yerine bulgur ve esmer pirinç tüketin. Esmer pirincin pilavını yapmak uzun sürdüğü için genelde pek tercih edilmez ama en azından  dolma vb. gibi uzun süre pişen yemeklerde beyaz pirinç yerine esmer pirinç kullanıp beyaz pirincin hayatınızdaki yerini kısıtlayabilirsiniz.

7.Makarna yerine tam buğday makarnası ve  kepekli makarna alın

Tam buğday makarnasının standart makarnadan çok daha doyurucu olduğunu yerken siz de göreceksiniz. Tam buğday makarnasından, normal makarna porsiyonunuzun yarısı kadar yemek size yetecektir. Kepekli makarnaya gelince, kepekli makarna lezzet bakımından isteneni vermese de soslar ve sebzelerle zenginleştirilip gayet lezzetli bir hale getirilebilir. Eğer kepekli makarnadan hoşlanmıyorsanız en azından normal makarnayla birleştirerek tüketebilirsiniz.

8.Ayçiçek yağı ve margarin yerine zeytinyağı ve tereyağı alın

Ayçiçek yağı ve mısır özü yağı ısıya dayanıklı olmadığı için yüksek ısılarda toksik bir hale gelmektedir, margarin ise trans yağ içerdiği için zararlıdır. Bu zararlı yağları mutfağınızdan çıkarmalısınız. Kızartma yapmak isterseniz en iyi seçim fındık yağı olacaktır. Bunun yanında zeytinyağı, tereyağı ve hindistan cevizi yağını da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın