Aşırı Koruyucu Bir Ebeveyn Misiniz?

Aşırı Koruyucu Bir Ebeveyn Misiniz?

ÇOCUK GELİŞİMİ

Çocuklarınızı üzüntü, acı ve hayal kırıklığından uzak tutmaya mı çalışıyorsunuz? Hatalar yapmalarını ve risk almalarını önlüyor musunuz? Onların ödevlerini, projelerini siz mi yapıyorsunuz? Çocuğunuz bir arkadaşıyla tartıştığı zaman, çözmek için arkadaşının ebeveynini mi arıyorsunuz? Eğer bu sorulara cevabınız evetse, muhtemelen aşırı koruyucu bir ebeveynsiniz.

Merhametli ve iyi niyetli olduğunuza hiç şüphe yok. Muhtemelen çocuğunuzun uğraşmasını ya da zarar görmesini istemiyorsunuz; aksine ona yardım etmek ve desteklemek istiyorsunuz. Belki de aşırı korumacı olduğunuzu fark etmemişsinizdir bile. Ama maalesef aşırı koruyucu ebeveynlik çocuk için iyi değildir. Manhattan’da, çocuklar, ergenler ve aileleri ile çalışan klinik psikolog Lauren Feiden, aşırı korumacı ebeveynliğin, çocukta bağımlılığı tetiklediğini ve sorumluluk kazanmayı zorlaştırdığını belirtiyor. Ayrıca aşırı koruyucu tutum, çocuğun dünyayı keşfetmesini ve kendi problemlerini kendi çözmesini engelliyor. Çocuk ve aile terapisti Liz Morrison da benzer şekilde, hayatı boyunca korunan çocukların olumsuz duygularla daha zor baş ettiklerini; kaygılı olduklarını ve benlik saygılarının düşük olduğunu ifade ediyor. Ebeveynlerin sürekli olarak çocuk için bir şeyler yapmasının, çocukta bir yetki hissi yaratacağını, mükemmel bir hayat sürdüğü sanrısını tetikleyebileceğini ve herkesin her zaman onlara böyle davranması gerektiği şeklinde gerçekçi olmayan beklentiler oluşturabileceğini söylüyor.

 

Aşırı Koruyucu Ebeveynliğin İşaretleri

  • Düşeceğinden ya da uzağa gideceğinden korkarak çocuğun çevreyi keşfetmesine izin vermemek,
  • Çocuğun kendi başına yapabileceği şeyleri onun yerine yapmak,
  • Her şeyi bilmeye çalışmak, çocuğa sürekli ne yaptığını, ne düşündüğünü sormak,
  • Çocuğun okuluna aşırı derecede karışmak, en iyi öğretmene denk geldiğinden emin olmaya çalışmak, bir sürü ders aldırmak ve çocuğa göz kulak olmak için her türlü ebeveyn organizasyonuna katılmak,
  • Çocuğu zorlu veya rahatsız edici durumlardan kurtarmaya çalışmak, çocuk yeni insanlarla konuşmaya korktuğunda onun yerine cevap vermek.

 

Çözüm İçin Ne Yapılabilir?

Aşırı korumacı tutumunuzu değiştirmek istiyorsanız; çocuğunuzu bir şeyler denemeye yönlendirerek bağımsızlığa teşvik edebilir, kendi problemlerini kendi çözmesi konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Ayrıca stresli durumlarla karşılaştığınızda sakin kalarak çocuğunuza iyi bir örnek olabilirsiniz.

 

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Anne Baba Tutumları ve Çocuk Üzerindeki Etkileri

Kirlenmek İyidir: Çocukların Kirlenmeye İhtiyacı Var!

Fiziksel Olarak Aktif Çocukların Depresyona Girme İhtimalleri Daha Düşük

Çocuklara Ne Kadar Sorumluluk Verilmeli?

Bir yanıt yazın