Daha Özgüvenli Bir Ebeveyn Olmanın Yolları

Daha Özgüvenli Bir Ebeveyn Olmanın Yolları

ÇOCUK GELİŞİMİ

Günümüzde ebeveynler genellikle çocuklarıyla nasıl konuşacağı, nasıl davranacağı ve çocuklarına ceza verip vermemesi gerektiği konusunda kararsızlar. Çocuklar ise aksine, ebeveynlerinin haksız ve saçma kurallarına meydan okumakta hiç tereddüt etmiyorlar. Bu nedenle günümüzde özgüvenli bir ebeveyn olmak son derece zor. Ama yine de aşağıdaki maddelere kulak vererek bunu başarmanız mümkün.

1) Çocuğunuzun size saygısız davranmasına izin vermeyin:
Sizin asla kendi ebeveynlerinize söyleyemeyeceğiniz şeyleri çocuğunuz size söylerken özgüvenli hissedemeyeceğiniz için bu madde bir numarada. Böyle bir şey olduğunda durun, sebep göstermeye ya da açıklama yapmaya çalışmayın. Onun yerine boş verin ve çocuğunuza “Benimle saygısızca konuştuğunda seninle konuşmayacağım” diyin. Eğer çocuğunuz suskunlaşıp özür dilerse, ilerleme kaydettiniz demektir. Ama çocuğunuz saygısızca konuşmaya devam ederse, oradan uzaklaşın ve “Benimle saygılı bir şekilde konuştuğunda, seninle seve seve konuşurum” diyin.

2) Sohbetlerinizin odağını değiştirin:
Aileniz aşırı çocuk merkezli ise, muhtemelen bu sizi tüketmeye başlamıştır ve gündemi değiştirme vaktiniz gelmiş demektir. Konuşmalarınız her zaman çocuğunuzun faaliyetleri, ödevleri ve notları hakkındaysa, bir değişiklik yapıp çocuğunuza kendi gününüz ile ilgili bir şeyler anlatın. Ama gününüzü ilginç bir hale getirmeyi unutmayın! Eğer söylediğiniz tek şey, yaptığınız ya da yapmaya çalıştığınız işlerse çocuklarınıza bir vızıltı gibi gelebilirsiniz. Bunun yerine, öğrenmekte olduğunuz bir beceri, beslediğiniz bir ilgi, planladığınız bir gece hakkında konuşun. Eğer bunlardan hiçbiri sizde yoksa, belki de kendinize “bir hayat edinmenin” zamanı gelmiştir.

3)Cezaları uygulanabilir yapın:
Eğer cezalar, öfkeniz çok şiddetliyken ağzınızdan çıkıyorsa, muhtemelen sonradan verdiğiniz cezadan pişman olursunuz. “Bir ay telefon yok!” ya da “Bir daha asla televizyon izlemek yok!” gibi cezaların gündelik hayatta uygulanabilirliği yoktur. Cezalar konu ile ilgili, eğitici ve uygulanabilir olmalıdır; bu nedenle sakin kafayla verilmelidir. Örneğin, geç saatlere kadar dışarıda kalmanın cezası olarak hangisi daha iyi diye bir düşünün: TV izlemeyi yasaklamak mı, yoksa çocuğunuzdan yasakların var olmasının nedenleriyle ilgili bir yazı yazmasını isteyip, bu yazı üzerinden onunla konuşmak mı?

4)Kararlı olun:
Çocuğunuzu, odasının dağınık olması ile ilgili azarlayacak mısınız; yoksa bu durumu önemsemeyecek misiniz? Çocuğunuzun başı ağrıdığında evde kalmasına izin mi vereceksiniz, yoksa okula gitmesi için ısrar mı edeceksiniz? Sonuç olarak zor kararlar vermenizi gerektiren durumlar mutlaka ortaya çıkacaktır. Böyle durumlarda, verdiğiniz kararın “doğru” karar olup olmadığı konusunda sonradan kendinize işkence yapmayın. Bu, tabii ki “çok katı olun ve başka fikirlere hiç yer vermeyin” demek değil. Sadece kararlarınızı sürekli değiştirmenizin, çocuğunuzun sizi belirsiz bulmasına yol açabileceğini ve güç kaybedebileceğinizi bilin. Dolayısıyla emin olmadığınız durumlarda da kararlı olmaya çalışın.

Umarım bu yazıyı okumak, özgüvenli bir ebeveyn olmak konusunda size iyi bir başlangıç sağlar. Bu fikirleri uygulamaya geçirirken iki şeyi göz önünde bulundurmayı unutmayın. Birincisi, değişimin hemen gerçekleşmesini beklememek; ikincisi ise bazen aynı anda birden fazla stratejiyi bir arada kullanmak gerekebileceği gerçeğidir. Yine de bunlar vazgeçmek için bir neden değil. Çabalamaya devam edin, bir gün mutlaka hedefinize ulaşacaksınız.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Aşırı Koruyucu Bir Ebeveyn Misiniz?

Çocukta Dikkat Edilmesi Gereken 6 Davranış Problemi

Çocuklara Ne Kadar Sorumluluk Verilmeli?

Anne Baba Tutumları ve Çocuk Üzerindeki Etkileri

Bir yanıt yazın