karatay diyeti

10 Maddede Canan Karatay Diyeti

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Türkiye’de kalp hastalıkları konusunda ilklere imza atan iç hastalıklar ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ezber bozan açıklamalarıyla bir süredir herkesin ilgisini çekiyor. Pek çok takipçisi olmasına karşın Karatay, benimsenmiş bazı görüşlere ve hastanelerde güncel olarak uygulanan bazı yöntemlere karşı çıktığı için tıp çevrelerinin tepkisini topluyor. Bir yandan binlerce insan Karatay Diyeti sayesinde fazla kilolarından ve kronik hastalıklarından kurtulduğunu belirtirken; bir yandan Türk Tabipler birliği tarafından Canan Karatay’ın meslekten men edilme davaları gündeme geliyor. Hepsi bir kenara, kesin olan bir gerçek var: Canan Karatay kesinlikle şeker tüketiminin çok normalleştiğini ve pek çoğumuzda şeker bağımlılığı oluştuğunu gözler önüne serdi.

Hala duymayan kaldıysa diye bu yazımızda Karatay Diyeti’nin temel noktalarını ele aldık.

Karatay Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Karatay diyetinin en temel unsurlarından biri tıp camiasında benimsenen “az ve sık yiyin” görüşünü tamamıyla reddetmesidir. Ayrıca Canan Karatay, zararlı olarak bilinen yağın, aslında düşünüldüğü kadar zararlı olmadığını savunmakta; obezite ve kalp hastalıklarından yağları değil karbonhidratları sorumlu tutmaktadır.

Aslında Karatay diyeti için diyetten çok bir yaşam tarzı demek daha uygun. Çünkü bu diyete harfiyen uymak isterseniz Türk kültüründe sıklıkla tüketilen ve size ikram edilen pek çok yemeği reddetmeniz gerekecek. Yüksek glisemik indeksleri nedeniyle şeker, çikolata, makarna, pilav gibi sık tercih edilen yiyecekler Karatay Diyeti’nde kara listede.

Peki Karatay Diyeti tam olarak nedir? Beslenme düzenimizi yeniden sorgulamamıza yol açan ünlü Karatay Diyeti’ni sizin için 10 maddede özetledik:

1.Şekeri ve aburcuburları hayatınızdan çıkarın.

Çay şekeri olarak bilinen rafine şekeri; ayrıca çikolata, gofret, kola gibi aburcuburları hayatımızdan çıkarmak Karatay Diyeti’nin en önemli noktalarından biri. Çünkü yüksek glisemik indekse sahip bu yiyecekler 1-2 saat sonra tekrar acıkmanıza neden oluyor ve daha çok şeker yeme isteği uyandırıyor. Canan Karatay şekerli besinlerin fazla tüketilmesinin, insülin direncine yol açarak şeker hastalığı, kalp hastalığı ve obeziteye davetiye çıkardığını söylüyor. Ayrıca şekerin, kanserli hücreleri besleyerek kanserin hızlı yayılmasını sağladığı da çalışmalarla kanıtlanmış durumda.

2.Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yemeyin.

Canan Karatay’ın en sansasyonel açıklamalarından biri şüphesiz “ekmek yemeyin” demesidir. Türk kültürünün vazgeçilmez besinlerinden biri olan ekmek, her sofrada bulunan ve tarih boyunca kutsal olarak görülen bir yiyecektir. Karatay diyetine başlamayı düşünenlerin gözünü en çok ekmek yememek korkutur.

Canan Karatay’ın ekmeğe karşı olmasının nedeni yüksek glisemik indeksinin yanı sıra, fırınlarda yapılan ekmeklerde çok fazla katkı maddesi kullanılması ve ekmekteki buğdayın hibrit buğday olmasıdır.

Karatay diyetinde sadece beyaz ekmek değil çavdar, tam buğday, karabuğday gibi ekmekler de yasak. Benzer şekilde makarna ve beyaz pirinç de yüksek glisemik indeksi nedeniyle yasaklar listesinde. Bulgur pilavı ve esmer pirinç konusunda ise Canan Karatay ılımlı davranıyor, az miktarda tüketilmelerinde bir sakınca olmadığını söylüyor. Eğer “Ekmek yemeyip ne yapacağız?” diye düşünüyorsanız Canan Karatay’ın cevabı hazır: ekmek yerine ceviz, badem, fındık, nohut, kuru fasulye gibi gıdalar tüketin.

3.Katkı maddeli yiyeceklerden uzak durun.

Canan Karatay, “pakete girmiş hiçbir ürünü satın almayın” diyor. Hazır çorbaların, sosların hatta bebek mamalarının bile katkı maddesi içerdiğini söyleyen Karatay, katkı maddeleri ile kanser arasındaki ilişkiye sık sık dikkat çekiyor. Yoğurt, kefir, turşu ve sirke gibi bağışıklık sistemini yükselten probiyotik ürünlerin de evde yapılmasını özellikle tavsiye ediyor.

4.Sebzeleri mevsiminde tüketin.

Karatay’a göre sebze ve meyvelerin doğal olması, mevsiminde tüketilmesi gerekiyor. Serada yetişen sebzeler doğal yağmur suyu yerine yapay sulamayla büyüdükleri için gerekli mineralleri içermezler. Bu nedenle besin değerleri düşük olabilir ve çok fazla ilaçlandıkları için zararlı madde de içerebilirler. Buna ek olarak hormonlu ve gdolu besinleri de tüketmemek gerekiyor.

5.Transyağlardan uzak durun.

Karatay, transyağ içeriği nedeniyle margarinlerden uzak durmak gerektiğini söylüyor. Benzer şekilde ayçiçek yağı, mısır özü yağı, fındık yağı ve kanola yağı da Karatay diyetinde bulunmuyor. Yüksek ısıda her türlü yağ transyağa dönüştüğü için kızartma yapmak bu diyette kesinlikle yasak. Soğuk sıkım zeytinyağı ve doğal tereyağı ise istenildiği kadar tüketilebilir.

6.Az ve sık yemeyin.

Diyetisyenlerin hastalarına sık sık tavsiye ettiği az ve sık yeme olayına Canan Karatay kesinlikle karşı çıkıyor. Karatay sık yemenin, leptin hormonunun salgılanmasını baskılayıp kilo vermeyi zorlaştırdığını öne sürüyor. Az ve sık yeme ihtiyacını basit karbonhidratların tüketilmesine bağlayan Karatay, zaten kendi diyetine uyulduğu takdirde açlık krizlerinin ortadan kalkacağını ve günde 2.5 veya 3 öğün yemenin yeterli olacağını söylüyor.

7.Saat 8’den sonra hiçbir şey yemeyin.

Canan Karatay kilo vermek ve sağlıklı olmak istiyorsak gece yemek yemememiz gerektiğini söylüyor. Nedenine gelince, yemekten 4-5 saat sonra leptin hormonu salgılanmaya başlar ve leptin hormonu vücutta depolanan yağları kullanarak enerji sağlayıp kişiyi fazla kilolarından kurtarır. Yani 8’den sonra yemek yemediğinizde, gece uyurken fazla yağları yakarak kilo vermeye başlamış olursunuz.

8.Bal, pekmez ve meyve tüketimini kısıtlı tutun.

Meyvenin de şeker içerdiğini söyleyen Karatay, pek meyve tüketilmesi taraftarı değil. Günde 1 taneden fazlasını önermiyor. Ayrıca meyve sularının çok fazla şeker içerdiğini söylüyor ve eğer tüketilecekse meyvelerin posasıyla bir bütün olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Karatay yüksek şeker içeriği nedeniyle balı da yasaklıyor. Özellikle piyasada satılan balların şekerli sıvıdan farkı olmadığını düşünüyor. Ama eğer çok kaliteli bir bal bulursanız az miktarda tüketmenizde sorun yok.

9.Alkol almayın.

Alkolün sıvı şeker olduğunu  söyleyen Karatay, diyetinde alkole de yer vermiyor. Alkolün kana çok hızlı geçtiği; leptin ve insülin direncini tetiklediğini söylüyor. Karatay alkolün; beyin, kalp ve karaciğer hücrelerini tahrip ettiğinin sık sık altını çiziyor. Sigarayı da mutlaka bırakmak gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım.

10.Günde en az 30 dakika yürüyüş yapın.

Diyetin tek başına kilo verme ve sağlıklı yaşam için yeterli olmayacağını söyleyen Karatay günde en az 30 dakika yürümeyi tavsiye ediyor. Vücut ağırlığı fazlayken spor yapmak eklemlere zarar verebildiği için çok kilolu kişilerin spor yerine yürüyerek kilo vermesi gerektiğini savunuyor. 15 dakika gidip 15 dakika dönmek suretiyle her gün en az 30 dakikalık bir yürüyüşü hiç aksatmamak Karatay Diyeti’nin önemli bir parçası.

Not: Karatay Diyeti’ne başlamayı düşünüyorsanız http://www.dogalbiryasam.com/tag/karatay-diyeti-yemek-tarifleri/ sayfamızdan şeker ve buğday içermeyen tariflere ulaşabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın