Ayrılığı Sağlıklı Bir Biçimde Atlatabilmenin 8 Yolu

Ayrılığı Sağlıklı Bir Biçimde Atlatabilmenin 8 Yolu

AŞK & İLİŞKİLER

Bu sefer kesinlikle bitti, bunu siz de biliyorsunuz. Bazen bir ilişkinin bitmesine alışmak zordur ve kendinize yeni bir sayfa açabilmeniz için bir ayrılığı atlatma planı yapmanız gerekebilir. Aşağıda, ayrılığı sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için yapabileceğiniz birkaç şey sıralanmıştır:

1-Kendinize bir destek ağı oluşturun: Ayrılıklar acı vericidir. Ama etrafınızda sizi destekleyen aileniz ya da arkadaşlarınız varsa atlatmanız daha kolay olur. Yakınlarınız, kendinizi kötü hissettiğinizde sizi cesaretlendirebilme ve yönlendirebilme etkisine sahiptir. Yanında dürüst olabildiğiniz, ayrılık kararınızı destekleyen ve yaşadığınız zorlukları anlayabilen insanlardan destek alın.

2-Yas tutmaya izin verin: Hayatınızdaki önemli bir kişiyi kaybettiğinizde – onsuz daha iyi durumda olsanız bile – mutsuz hissetmeniz doğal bir tepkidir. Arkadaşlarınız size “o buna değmez” diyebilir, ama aslında eskiden hayatınızda olan bir kişinin artık olmaması bir kayıptır. Öyleyse üzüntüyü, öfkeyi, ve acıyı; yani hissettiğiniz her şeyi hissetmenize izin verin. Bir yandan ilerlemeye de izin verin. Zamanla bu hisleriniz geride kalacak ve yeni hayatınız daha ilgi çekici hale geldikçe yaşadığınız ayrılığı geçmişte bırakacaksınız.

3-Değerlerinizi ve güçlü yönlerinizi kendinize hatırlatın: Özellikle mutsuz hissettiğinizde bunu yapmak zor olabilir. Ama en azından ailenizin ve arkadaşlarınızın sizin hakkınızda ne düşündüğünü bir düşünmeyi deneyin. Sonuçta insanlar sizinle kendi istekleriyle etkileşimde bulunuyorlar, aile üyeleri bile istemezlerse sizinle iletişim içinde olmayabilirler. Demek ki insanlar sizde güzel bir şeyler buluyorlar; sizdeki bu güzel şeylerin ne olduğunu bir düşünün.

4-Ayrılıkla baş etmek için sağlıklı yollar seçin: Yeme, içme, alışveriş yapma gibi anlık zevklere kapılmak ya da dünyadan tamamen geri çekilmek yerine; kendinizi iyi hissetmeye yarayacak daha sağlıklı yollar seçin. Düzgün beslenin, egzersiz yapın, sosyalleşin ve ruhunuzu besleyecek aktivitelere yönelin.

5-Anlamlı şeylerle uğraşın: İnsanlar, kişisel olarak anlamlı bir şey yaptıklarını hissettiklerinde, yalnızlık duyguları azalır. Bir yardım kuruluşunda gönüllü olabilir, balkonunuzda sebze meyve yetiştirebilir, yüksek lisansa başvurabilir hatta kitap yazmayı bile deneyebilirsiniz.

6-Yaşadığınız a’na odaklanın: Eğer acı verici duygular içinde kaybolursanız, bulunduğunuz ana tekrar odaklanmayı deneyin. Şu an ne yapıyor olursanız olun, o anın içine girmeye çalışın.

7-Tekrar birleşme girişimlerine karşı hazırlıklı olun: Bir noktada, partnerinize geri dönme fikrinin hoşunuza gideceği anlar olacaktır. Böyle durumlarda neden ayrılmak istediğinizi kendinize tekrar tekrar hatırlatın. Sonuçta uzak kalmak zor olsa da, o kişiyle ilişki içinde olmak da zordu ki ayrılmaya karar verdiniz. Eliniz telefona gitmeden önce, durumunuzu iyice düşünün. Mümkünse önce bir arkadaşınızla konuşun. Bu zayıf anların geçeceğinizi kendinize hatırlatın.

8-Geri dönmek isterseniz kendini affedin: Yukarıdakileri gerçekleştirseniz bile, gizlice eski sevgilinizle yeniden bir araya gelme umudu taşıdığınız zamanlar olabilir. Fark ettiğiniz anda bu hayale son verin. Ama böyle hissettiğiniz için kendinizi de suçlamayın. Unutmayın, herkesin zayıf anları vardır.

Ayrılıklar asla kolay değildir, fakat bize o ilişkide ya da geçmişteki ilişkilerde neyin ters gittiğine dair bir farkındalık kazandırır. Dolayısıyla ayrılıkların size öğrettiği şeyleri öğrendiğinizde, bir daha ki sefere daha sağlıklı ve daha güvenli bir ilişkiye sahip olma şansınız artar.

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Eski Sevgilinizi Unutmanız Konusunda 8 Uzman Tavsiyesi

Doğru Bir İlişkide Olup Olmadığınızı Anlamak İçin 5 Soru

Bağlanma Stiliniz İlişkilerinizi Nasıl Etkiliyor?

Bir Narsist Tarafından Kullanıldığınızı Gösteren 5 İşaret

Bir yanıt yazın