Çocuğunuza Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazandırırsınız?

Çocuğunuza Nasıl Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırırsınız?

ÇOCUK GELİŞİMİ

Çocuğunuza küçük yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, sağlıklı beslenme konusunda iyi bir temel inşa etmesini ve belki de hayatı boyunca sağlıklı olmasını sağlayabilir. Diyetisyen Brianne, size bu konuda harika ipuçları sunuyor.

 

1. Sağlıklı yaşamın olumlu yönlerine odaklanın.

Çocuklara neyi yapamayacaklarını söylemektense, neyi yapabileceklerini söylemek daha iyi. Yani hep yasaklar koymak yerine, çocuğunuza hangi gıdaları yiyebileceğini ve hangi aktiviteleri uygulayabileceğini anlatmak daha çok işe yarayacaktır. Eğer çocuğunuzun bir gıda alerjisi ya da hassasiyeti varsa, yasak besinleri yediğinde neler olacağını anlatıp sürekli korkutmak yerine; ona sağlıklı ve iyi hissetmenin güzelliğini vurgulayabilirsiniz.

 

2. Ellerinizi yıkayın ve yemekle oynayın!

Her ne kadar pek çok kültürde “yemekle oynanmaz” diye bir kural olsa da, çocuğunuzun sağlıklı besinlerle iyi bir ilişki kurmasını sağlamak için yemekle oynamasına biraz izin verebilirsiniz. Yemek saatinden ayrı bir saat belirleyerek, domates ve zeytinle bir uğur böceği, yumurta ile bir kardan adam, brokoli ile ağaçlar ve karnabahar ile koyunlar yapmasına izin verin. Çocuğunuz bu gıdalarla oynadıktan sonra, onları yemekten eskisi kadar korkmayacaktır.

 

3. Birlikte sağlıklı tatlılar yapın.

Dışarıdan katkı maddesi, gıda boyası, mısır şurubu ve soya lesitini gibi zararlı maddeler içeren şekerlemeler almak yerine, evde çocuğunuzla birlikte sağlıklı tatlılar yapmayı deneyin. Sağlıklı tatlı seçenekleri için tıklayın.

 

4. Birlikte bir menü oluşturun.

Ailenizin yemek planına çocuğunuzun da katılmasına izin verin. Böylece, akşam yemeğinde ne olacağı konusunda hiç şaşkınlık yaşamayacaktır. Bazı yönergeler koyun ve çocuklarınızla birlikte haftalık menü oluşturun.

 

5. Çocuğunuzun bir kağıda sağlıklı besinleri çizip boyamasını sağlayın.

Çocuğunuz, yemesi gereken sağlıklı besinlerin resmini çizip boyarsa bu besinlere biraz daha aşina olacaktır. Böylece mutfaktaki biraz daha da kolaylaşır.

 

6. Mutfakta, onun yardımcı olabileceği görevler bulun.

3 yaşındaki bir çocuk buzdolabının alt çekmecesinden bir sebzeyi almanıza yardımcı olabilir; ya da 10 yaşındaki bir çocuk masayı hazırlamanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuza yaşına uygun sorumluluklar verin.

 

7. Çocuğunuza yemeklerin nereden geldiğini öğretin.

Paketlenmiş hazır gıdaları marketlerde görmeye o kadar alıştık ki, aslında nereden geldiklerini unuttuk. Çocuklarınızı bir çiftliğe götürün, bir sebze bahçesi görmesini sağlayın ya da birlikte ağaçlardan meyve toplayın. Bunların hepsi çocuklarınızın yiyeceklerle bağ kurmasını sağlayacak eğlenceli aile aktiviteleridir.

 

8. Market oyunu oynayın.

Alışveriş listenizdeki yiyecekleri markette çocuğunuzun bulmasına izin verin. Ayrıca besinlerin içindeki maddeler hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için etiketleri okumalarını da sağlayabilirsiniz.

 

9. Olumlu bir tutum sergileyin.

Hepsi bir kenara, çocuğunuz sizin gibi olmak istiyor! Eğer mutfak işleri konusunda heyecan duyuyorsanız, yeni gıdalar deniyor ve sağlıklı besleniyorsanız çocuğunuz da zaten sizin gibi olacaktır.

 

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Sağlıklı Beslenme Çocuğun Okul Başarısını Arttırıyor

Çocuklara Ne Kadar Sorumluluk Verilmeli?

Anne Baba Tutumları ve Çocuk Üzerindeki Etkileri

Çocuğunuzun Zeka Türü Hangisi?

Bir yanıt yazın