Gülümseyen Depresyona Dikkat: Mutlu Görünürken Depresyonda Olmak Mümkün

“Gülümseyen Depresyon”a Dikkat: Mutlu Görünürken Depresyonda Olmak Mümkün

RUH SAĞLIĞI

Gülümseyen depresyon” içsel olarak depresyon belirtileri gösterirken, dış dünyaya mutlu görünmek olarak tanımlanan bir durumdur ve giderek daha yaygın bir hale gelmektedir.

İnsan, kişinin bir yandan mutlu görünürken bir yandan depresyonda olmasının gerçek bir patoloji olup olmadığını merak edebilir. Aslına bakılırsa bir yandan depresyona olup, bir yandan da bu semptomları başarıyla maskelemek kesinlikle mümkündür. Mutsuz bir ruh hali içindeki ve aktivitelerde zevk kaybı yaşayan insanların önemli bir kısmı durumlarını bu şekilde gizlemeyi başarır.

Gülümseyen depresyon, psikologların kullandığı teknik bir terim olmasa da, bu durum için en yakın teknik terim “atipik depresyon” olabilir. Atipik depresyondan muzdarip insanları tespit etmek çok zordur. Dışarıdan üzülmek için bir nedenleri yokmuş gibi gözükebilirler. Bir işi, bir evi, eşi hatta çocukları olabilir. Selamladığınızda size gülümseyebilirler ve hoş sohbetler edebilirler. Kısacası, görünüşte aktif yaşamlarını sürdürürken aslında bir dış dünya maskesi takmış olurlar. İçlerinde ise kendilerini umutsuz ve kötü hissettikleri bir dünyaları vardır. Hatta bazen hayatlarını sonlandırma düşüncesi içinde bile olabilirler. Günlük yaşamlarına devam etmeleri için gereken güce sahip olmak, onları özellikle intihara karşı daha savunmasız hale getirir; çünkü bunu uygulayabilecek enerjileri vardır. Bu, intihar düşüncesine sahip olup bunu uygulamak için yeterli enerjinin olmadığı diğer depresyon biçimlerinin tersidir.

Gülümseyen depresyonu olan insanlar dış dünyada mutluluk maskesi takmış olsalar da, yaşamlarında olumlu şeyler yaşadıklarında ruh hallerinde gerçek bir yükseliş yaşayabilirler. Örneğin, iş yerinde övülmek istedikleri birinden kısa mesaj almak, depresif hissetmeden önce birkaç dakika iyi hissetmelerini sağlayabilir.

Gülümseyen depresyonun diğer belirtileri arasında  aşırı yeme, kol ve bacaklarda ağırlık hissetme, eleştiri veya reddedilme ile kolayca incinme vardır. Gülümseyen depresyonu olan kişilerin, geceleri depresyonda hissetme ve normalden daha uzun uykuya ihtiyaç duyma olasılıkları diğer insanlara oranla daha yüksektir.

Gülümseyen depresyon, belirli mizaçtaki insanlarda daha yaygın gibi görünmektedir. Özellikle, başarısızlığı öngörmeye daha yatkın olmak, utanç verici veya küçük düşürücü durumları aşmakta zorlanıyor olmak ve meydana gelen olumsuz durumlar hakkında aşırı düşünmeye meyilli olmak bu özellikle arasında sayılabilir.

Tedavi

Gülümseyen depresyona neyin yol açtığını tam olarak belirlemek zordur, ama bu durum; iş sorunları, ilişkilerin bozulması, hayatın bir amacı ve anlamı yokmuş gibi hissetmekten kaynaklanabilir.

Yaklaşık her 10 kişiden 1’inin depresyonda olduğu ve bu kişilerin %15 ila %40’ının gülümseyen depresyona benzeyen atipik formdan muzdarip olduğu düşünülmektedir. Bu tür depresyon sıklıkla yaşamın başlarında başlar ve uzun sürebilir.

Eğer gülümseyen depresyondan muzdaripseniz, yardım almak çok önemlidir. Ne yazık ki, bu durumu yaşayan insanlar genellikle yardıma açık değildir, çünkü ciddi bir problemleri olduğunu düşünmezler. Sonuçta daha önce olduğu gibi işlerini ve günlük rutinlerini sürdürüyor olurlar ve kendilerini, üzülecek bir şeyleri olmadığına ikna edebilirler. Bu yüzden kimseye problemlerinden bahsetmeyebilirler ve duygularından utanabilirler.

Peki bu döngü nasıl kırılabilir? Döngüyü kırmanın başlangıç ​​noktası, bu problemin gerçekten var olduğunu ve ciddi olduğunu bilmekten geçer. Sadece sorunlarımızı rasyonalize etmeyi bıraktığımız zaman, gerçek bir fark yaratmaya başlayabiliriz. Bazıları için bu içgörü bile bir şeyleri tersine çevirmek için yeterli olabilir, çünkü sorunun varlığını fark etmek kişiyi yardım aramaya ve onu geride tutan depresyon zincirlerinden kurtulmaya iter. Ayrıca meditasyon ve fiziksel aktivitenin de ruh sağlığına yararlı olduğu gösterilmiştir. ABD’de Rutgers Üniversitesi’nde bir araştırma, haftada iki kez meditasyon ve fiziksel aktivite yapan kişilerin, birkaç hafta boyunca depresyon seviyelerinde % 40’lık bir düşüş olduğunu ortaya koymuştur. Düşünce düzeninizi ve davranışınızı değiştirmeyi hedefleyen bilişsel davranışçı terapi de, gülümseyen depresyondan etkilenenler için bir başka seçenek olabilir.

Son olarak yaşamda anlam bulmak da depresyon durumunda son derece önemlidir. Avusturyalı nörolog Viktor Frankl, iyi bir zihinsel sağlığın temel taşının yaşamda bir amacımız olması olduğunu vurgulamıştır. Sorumluluk ve mücadeleden uzak durup “gerilimsiz bir yaşam” istemek yerine; hayatta bir şey için çaba sarf etmemiz gerektiğini söylemektedir. Yaşamda amaç bulmak, ancak dikkatimizi kendimizden uzaklaştırarak, başka bir şeye yöneltmemizle mümkün olur. Dolayısıyla değerli bir hedef bulup, her gün az da olsa, düzenli bir şekilde bu hedefe ilerlemeye çalışmak umutsuz ruh halinizde bir fark yaratabilir.

Bir başkasını önemsemek de bir yaşam amacı olabilir. Spot ışıkları bizim üzerimizden çekilip başkasını gösterdiğinde ve o kişinin isteklerini düşünmeye başladığımızda, tekrar hayatımızın önemli olduğunu hissetmeye başlarız. Bu, bir aile üyesi, bir hayvan veya gönüllü olarak ilgilendiğimiz herhangi birisi olabilir.

Kaynak: Link

Şunlara da bir göz atın:

Aşırı Akıllı Telefon Kullanımı Anksiyete, Yalnızlık ve Depresyon ile İlişkili Bulundu

D Vitamini Eksikliği ile Depresyonun İlişkili Olduğu Ortaya Çıktı

Bir Türlü Depresyondan Çıkamamanızın 5 Sebebi

Sarı Kantaron Depresyon ve Anksiyeteye İyi Geliyor

Bir yanıt yazın