Kaygı Düzeyinizin

Kaygı Düzeyinizin Artmasına Yol Açabilecek 7 Yiyecek

RUH SAĞLIĞI

En yaygın psikiyatrik hastalıklardan biri olan anksiyete (kaygı) bozukluklarında, pek çok psikolojik faktör rol oynasa da, beyindeki kimyasal dengesizliklerin rolü göz ardı edilemez. Bir dizi çalışmada şeker ve işlenmiş gıdaların bol olduğu bir beslenmenin beyne zarar verdiği, hem depresyon hem kaygı semptomlarını kötüleştirdiği bulunmuştur. Vücudumuzdaki serotoninin yüzde 95’i bağırsağımızda üretilir. Beslenme sadece sindirimi değil, aynı zamanda ruh sağlığınızı da etkiler. Bu nedenle kaygı düzeyinizin yükselmesine neden olabilecek aşağıdaki gıdalardan uzak durmalısınız.

 

1. Şeker

Kanda çok fazla glikoz bulunması aslında toksiktir ve diyabet, karaciğer yağlanması, kanser ve ruhsal bozuklukların arkasındaki itici güçtür. Life Science’da yayınlanan bir çalışmada şeker oranının yüksek olduğu bir beslenmenin, kaygı belirtilerini arttırdığı ortaya koyulmuştur. Söz konusu araştırmada sıçanlara yüksek şekerli bir diyet uygulanmış ve sıçanlar labirentin içine yerleştirildiğinde anksiyete düzeylerinin arttığı görülmüştür.

 

2. Kızarmış Gıdalar

Trans yağlar (margarinler, pastane ürünleri vb.) ve kızarmış gıdalar, kalp hastalığı ve kolon kanseri de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunuyla bağlantılıdır. Araştırmacılar, hidrojene yağlar bakımından yüksek beslenmenin nöromotor ve nöropsikiyatrik hastalıklara neden olabileceğini öne sürmektedir.

International Journal of Food Sciences and Nutrition’da yayınlanan bir çalışma, uzun süre trans yağlarla beslenen sıçanlarda korku ve kaygı duygusunun artışa geçtiğini gösterdi. Normal bir beslenme planı uygulanan sıçanlara kıyasla, hidrojene bitkisel yağ tüketen sıçanların keşif ve lokomotor faaliyetlerinde azalma görüldü.

 

3. Kafeinli İçecekler

Kahvenin bir dizi sağlık yararı olduğunu düşünebilirsiniz ama yine de kafein bir uyarıcıdır ve eğer yüksek dozlarda tüketilirse stresle ilişkili kaygı belirtilerinin artmasına neden olur. Kahveye ek olarak kola ve enerji içecekleri gibi diğer kafein içeren ürünler de vücudunuza zarar verir. Bu ürünler sizi sadece yüksek şekere maruz bırakmakla kalmaz, aynı zamanda çok fazla kafein tüketmenize yol açarak nörotransmitter dengenizi etkileyip kortizol düzeyinizi artırır.

 

4. İşlenmiş Etler

Salam, sosis gibi şarküteri ürünleri, çeşitli sağlık sorunları ile bağlantılıdır. İşlenmiş etler çoklu kanserojen kaynağı olarak kabul edildiği için araştırmaların büyük çoğunluğu kansere odaklanmıştır. Ama koruyucu madde, sodyum ve nitratla dolu bu şüpheli etler, depresyon ve kaygının artmasına neden olur; ayrıca bazı bireylerde migreni tetikleyebilir.

 

5. Suni Tatlandırıcılar

Evet, şeker pek çok can sıkıcı hastalıkla bağlantılıdır ama çözümü suni tatlandırıcılar değildir. Suni tatlandırıcılar da en az şeker kadar vücudumuza zarar verir. Bir nörotoksin olan fenilalanin içeren yapay tatlandırıcıların, vücuttaki serotonini azalttığı ve anksiyete, paranoya, panik atak gibi psikolojik sorunları tetiklediği gösterilmiştir. Asitli diyet içecekler suni tatlandırıcıların kullanıldığı ürünlerdir; tüketiciler, yağ ve şeker içermediği için bu içeceklerin sağlıklı olduğunu düşünürler. Ama araştırmalar, aspartam içeren diyet içeceklerin tüketiminin, ruh hali dalgalanmalarına ve kaygı sorunlarıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir.

 

6. Alkol

Düzenli alkol kullanımında kişinin serotonin seviyesi düşer ve kaygı semptomları oluşur. Kişi bu belirtileri hafifletmek için daha sık ve fazla içmeye başlar; bu bir kısır döngüye dönüşebilir.

 

7. Yağsız Beslenme

Beynin yaklaşık yüzde 60’ının yağlardan oluştuğu düşünülürse, EPA ve DHA olarak bilinen omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere, diyetinizde sağlıklı yağlara mutlaka yer vermelisiniz. Faydalı yağların eksikliği ile duygudurum bozukluğu arasında bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır.

 

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Kahve İçmek Sağlığınız İçin İyi Mi Kötü Mü?

5 Adımda Kronik Kaygıdan Kurtulmak

Anksiyete Bozukluğunuz Olduğunu Gösteren 7 İşaret

Anksiyeteyi Azaltmanın 7 Basit Yolu

Sarı Kantaron Depresyon ve Anksiyeteye İyi Geliyor

Bir yanıt yazın