planlanmamış hamilelik

Planlanmamış Hamilelik Depresyon Riskini Arttırıyor

RUH SAĞLIĞI

Anneler, çocuk sahibi olmanın hayatlarında yaşadıkları en güzel duygulardan biri olduğunu söylerler. Fakat madalyonun bir de doğum sonrası depresyon yüzü var. Doğum sonrası depresyon (postpartum depresyon) yorgunluk, enerjisizlik, iştahsızlık, umutsuzluk, değersizlik hissi ve hatta intihar düşüncelerine kadar gidebilecek bir psikolojik bozukluktur. Bu bozukluğa yol açan elbette pek çok neden var. Fakat yapılan son araştırmalardan biri, planlanmamış hamilelik yaşayan kadınların, doğumdan sonraki 12 ay içinde postpartum depresyon yaşama riskinin diğerlerinden 4 kat fazla olduğunu ortaya koyuyor

North Carolina Üniversitesi’nin doğum kliniğinde yapılan araştırma, hamileliğinin 15-19. haftalarında olan 680 kadın katılımcıyla yapıldı. Katılımcıların hamilelikleri planlı, tesadüfi ve istenmeyen olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kadınların %64’ı (433 kişi) planlı olarak hamile kaldığını, %30’u (207 kişi) tesadüfen hamile kaldığını ve %6’sı (40 kişi) istemeden hamile kaldığını belirtti.

An International Journal of Obstetrics and Gynecology dergisinde yayınlanan bu araştırmada, plansız hamileliklerde ilk 3 ay içinde depresyon riskinin %11 olduğu sonucu çıktı. Bu oran genel oranın yaklaşık 4 katı. Araştırmacılar yaş, eğitim ve gelir seviyesi gibi unsurları kontrol altına aldığında bile planlanmamış hamilelik yaşayanların, planlı hamilelik yaşayanlardan en az 2 kat fazla depresyon riski taşıdığını görüldü.

Araştırmayı yürütenlerden biri olan Dr. Rebecca Mercier, planlı hamileliğin annelik sürecinde annenin ruhsal iyi oluşuyla da olumlu yönde ilişkili olduğunu belirtti. Depresyon riski taşıyan gebelerin önceden belirlenip uygun müdahalenin yapılabileceğini belirten Rebecca Mercier; böylelikle potansiyel sorunların ve plansız hamileliklerden kaynaklanan komplikasyonların önlenebileceğini söyledi.

Çocuk sahibi olmak önemli bir sorumluluk. Dolayısıyla etraflıca düşünmeden bu sorumluluğu almak anne adayları için zor olabilir. Ayrıca doğum sonrasında çocuk bakımı hakkında yeterince bilgiye sahip olmadan çocukla yalnız kalmak, bebek küçük olduğu için evden çıkamamak, eşten ve arkadaşlardan yeterince destek görmemekten kaynaklanan yalnızlık gibi sıkıntılar yeni doğum yapmış anneler tarafından sıklıkla dile getirilen bir durum.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Doğum Kontrol Hapı Ruh Halinizi Etkileyebilir

D Vitamini Eksikliği ile Depresyonun İlişkili Olduğu Ortaya Çıktı

Sarı Kantaron Depresyon ve Anksiyeteye İyi Geliyor

Bir yanıt yazın