B Vitamini Eksikliği Ciddi Psikiyatrik Sorunlara Neden Olabilir

B Vitaminlerinin Eksikliği Ciddi Psikiyatrik Sorunlara Neden Olabilir

RUH SAĞLIĞI, SAĞLIK TAVSİYELERİ

B vitaminleri,  B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asid), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9, B10, B11 (folik asid) ve B12 (kobalamin) vitaminleridir. Bu vitaminlerin çoğu birlikte çalışır, suda çözünen özelliktedir ve vücuttaki metabolik süreçlerde önemli rol oynar.

B vitaminleri, karbonhidratların glikoza ayrılmasına ve yağlar ile proteinlerin parçalanmasına yardımcı olur. Onlar olmadan, vücuttaki herhangi bir doku yakıt bulamaz. Nörotransmiterler ve sinir dokusu için B vitaminleri çok önemlidir. Ayrıca B vitaminleri vücudumuzun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına  da yardım eder.

B vitamini eksiklikleri kişiyi, akut psikoza hatta ölüme kadar götürebilir. Her vücut fonksiyonu için mutlaka B vitaminleri ya da B vitaminleri aracılığıyla elde edilen glikoz gerekir.

B vitaminlerinin hangi gıdalarda bulunduğu aşağıda verilmiştir.

Yüksek B1 İçeren Gıdalar

Kuşkonmaz, brüksel lahanası, bezelye, kök yeşillikleri, ıspanak, tatlı patates, kuru fasulye, yeşil fasulye, mercimek, yer fıstığı, kepekli pirinç, arpa, yulaf, ayçiçeği tohumu, susam tohumu, keten tohumu , karpuz, portakal ve karaciğer.

Yüksek B2 İçeren Gıdalar

Kök yeşillikleri, ıspanak, kuşkonmaz, crimini mantarı, koyu yeşillikler, tatlı patates, bezelye, yumurta, hindi, sardalya ve ton balığı.

Yüksek B3 İçeren Gıdalar

Kuşkonmaz, crimini mantarı, patates, tatlı patates, bezelye, ton balığı, tavuk, hindi, somon, kuzu, sığır, sardalya, karides, yer fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kahverengi pirinç ve arpa.

Yüksek B5 İçeren Gıdalar

Avokado, crimini ve shitake mantarları, tatlı patates, bezelye.

Yüksek B6 İçeren Gıdalar

Tatlı patates, patates, ıspanak, lahana, kök yeşillikleri, sarımsak, kış kabağı, Çin lahanası, biber, avokado, bezelye, ton balığı, tavuk, hindi, sığır eti, somon, mercimek, yeşil fasulye, barbunya, muz ve ayçiçeği tohumları.

Yüksek B7 İçeren Gıdalar

Tatlı patates, soğan, domates, havuç, yulaf, yer fıstığı, badem, ceviz, yumurta, somon ve muz.

Yüksek B9 İçeren Gıdalar

Kuşkonmaz, ıspanak, kök yeşillikleri, brokoli, marul, Çin lahanası, karnabahar, bezelye, avokado, pırasa, rezene, kabak, Brüksel lahanası, mercimek, kuru fasulye, barbunya, nohut, papaya, kinoa

Yüksek B12 İçeren Gıdalar

Sardalye, somon, ton balığı, morina, kuzu, karides, tarak, dana, yoğurt ve süt.

Vejeteryan ya da vegansanız ya da yaşınız ilerlemişse özellikle günlük B12 ihtiyacını karşılamak zor olabilir. Ayrıca çölyak hastalığı gibi emilimi engelleyen sindirim sistemi hastalıklarından muzdarip kişiler için de B12 emilimi zordur.

Sonuç

B vitaminlerini takviye olarak almayı tercih ederseniz, B kompleks vitamini olarak almak önemlidir. Bir veya daha fazla B vitamini uzun bir süre boyunca almak diğer B vitaminlerinde eksikliğe neden olabilir. Ayrıca sağlıklı bir diyetin,% 80 taze ve organik ürünlerden oluştuğunu, sebze oranının meyveden daha fazla olması gerektiğini ve sağlıklı omega-3 asitlerini içerdiğini unutmayın.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Anksiyetenizi Gluten Hassasiyeti Tetikliyor Olabilir

Ruh Sağlığı İçin Gerekli 5 Vitamin

D Vitamini Eksikliği ile Depresyonun İlişkili Olduğu Ortaya Çıktı

Bir yanıt yazın