Bazı Mineral Eksiklikleri Otizm Riskini Arttırıyor

Bazı Mineral Eksiklikleri Otizm Riskini Arttırıyor

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Otistik spektrum bozukluğunun altında yatan nedenler hala tartışılırken, yeni bir araştırma, gebeliğin son dönemlerinde manganez ve çinko gibi bazı mineral eksiklikleri yaşanmasının ve kurşun gibi ağır metallere maruz kalmanın, çocukta otizm riskini arttırdığını gösterdi. Nature Communications’da yayınlanan bu çalışma, doğumdan sonra maruz kalınan ağır metal miktarının da, gelecek yaşantısında çocuğun otizm şiddetini öngörebileceğini ortaya koyuyor.

WebMD’ye göre manganez; fıstık, tohum, çay, baklagiller, kepekli tahıllar ve yapraklı yeşil sebzelerde bulunan minerallerden biridir. Manganez vücudun düzgün çalışmasına ve güçlü kemikler gelişmesine yardımcı olduğu için önemli bir besin maddesi olarak düşünülür. Çinko ise hücre bölünmesinde büyük önem taşır ve fındıkta yüksek miktarlarda bulunmaktadır. Çinko ve manganezin yetersiz alımının, bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve gelişim geriliğine yol açtığı bilinmektedir. Ayrıca bu minerallerin eksikliği; üreme problemlerine, yaraların iyileşmemesine, enerji düşüklüğüne ve kilo kaybına da neden olmaktadır.

Araştırmacı Abraham Reichenberg, yaptığı açıklamada, “Verilerimiz, genler ve çevre arasında karşılıklı bir etkileşim olabileceğini gösteriyor. Otizmin temel nedenlerini ortaya çıkarmak ve etkin tedaviler geliştirmek için, araştırmalarda genetikçilerin ve çevre araştırmacılarının iş birliği içinde olması çok önemli.” diye belirtti.

Araştırmada, Mount Sinai Hastanesi’nin Tıp Fakültesi’nden bir ekip, genç ikizlerin dişlerindeki toksin ve besin seviyelerine baktı. Bu ikizler, ya ikisi de normal olarak gelişen ya bir tanesi otizm tanısı alan ya da ikisi birden otizm tanısı alan ikizlerdi. Besin maddeleri ve toksinler çocukların süt dişlerinde iz bıraktığı için, dişleri inceleyerek maruz kalınan metallerin ve vücuda alınan minerallerin kronolojik bir listesini çıkarmak mümkündür. Ekip bu listeyi, otizm teşhisi almış ikizlerde hangi besin maddelerinin ve toksinlerin daha fazla veya az olduğunu karşılaştırmak için kullandı. Araştırmacı ekip, otizm teşhisi almış çocuklarda belli metallerin ve belli besin maddelerinin miktarlarında farklılıklar olup olmadığını veya genetik farklılıklar olup olmadığını anlamak için ek araştırmalar yapmayı da planlıyor.

Sonuç olarak bu çalışma, direkt olarak otistik spektrum bozukluğunun nedenini ortaya koyamasa da, araştırmacıların doğru yolda ilerleyip yakın gelecekte sorunun ana nedenini ortaya çıkarmasına yardımcı olabilir gibi görünüyor.

 

 

Kaynak: link

 

 

Şunlara da bir göz atın:

Hamilelikte D Vitamini Çocukta Otizmi Önleyebilir

Otizm Hiperaktivite ve Diğer Hastalıklar İçin GAPS Diyeti

Sağlıklı Beslenme Çocuğun Okul Başarısını Arttırıyor

Bir yanıt yazın