vitamin ve mineral eksiklikleri

En Sık Rastlanan Vitamin ve Mineral Eksiklikleri

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Eğer dengeli beslenip sağlıklı gıdalar tüketmiyorsanız ihtiyaç duyduğunuz vitamin ve mineralleri almanız çok zor. Bu bir kenara, bazen dengeli ve sağlıklı beslenseniz bile besinlerin yetiştiği toprağın kalitesi, besinlerin organik olmaması, gdolu ve hormonlu olması gibi koşullar; besinlerin içindeki vitamin ve mineral oranını önemli ölçüde etkileyebilir. Bunlara ek olarak yaşınız ve bazı sağlık koşullarınız da (sindirim sorunları ve benzeri) vücudunuzun vitamin ve mineral emilimini zorlaştırıp, metabolize etme yeteneğini bozabilir. Dolayısıyla vitamin ve mineral eksiklikleri konusunda bilgilenmekte fayda var.

C vitamin, D vitamini, magnezyum, potasyum, hayvansal Omega-3 ve K2 vitamini sağlığınız üzerinde en önemli etkiye sahip olup eksikliğine sık rastlanan vitamin ve minerallerdir. Bu vitamin ve mineralleri hangi besinlerden alabileceğiniz aşağıda gösterilmiştir.

 

Vitamin ve Mineral Gıda Kaynakları

D vitamini: Yağlı balık ve mantar, serbest gezen tavuk yumurtası

Magnezyum: Yağlı balıklar; kuru yemişlerler; tohumlar; bakliyatlar; esmer pirinç; ham kakao; avokado; ıspanak ve pazı gibi koyu yapraklı yeşillikler

C vitamini: Çoğu meyve ve sebze, özellikle narenciyeler, çilek ve kivi

Hayvansal Esaslı Omega-3: Deniz somonu, sardalye ve hamsi gibi yağlı balıklar

K2 Vitamini: Turşu gibi fermente sebzeler; bazı peynirler; çiğ sütten hazırlanmış tereyağı, kefir ve ev yoğurdu

Potasyum: Kuru fasulye, ıspanak ve brokoli gibi yeşillikler; patates; portakal, greyfurt, erik ve muz gibi bazı meyveler; avokado, kuru yemiş ve tohumlar

 

Bazen vitamin ve mineral eksiklikleri, o vitamin ya da mineralin az alınmasıyla değil; onu baskılayan başka bir vitaminin fazla alınmasıyla da oluşabilir. Çünkü birbiriyle etkileşime giren besin maddeleri vardır.

D ve K2 vitaminleri birbirleriyle etkileşime girerek çalışan vitaminlerdendir. Yeterli miktarda K2 vitamini almadan D vitamini almak, D vitamini toksisitesine sebep olarak damarlarınıza zarar verebilir. Benzer şekilde sodyum ve potasyum da birbiriyle dengelenmelidir. İşlenmiş gıdalarla beslenen kişiler vücutlarına çok miktarda sodyum, buna karşın az potasyum alırlar. Dolayısıyla vücuda binen aşırı sodyum yükü kalp, damar ve böbrek sorunları yaratabilir ve yüksek tansiyona neden olabilir. Ayrıca kalsiyum ve magnezyum da birbiriyle dengelenmesi gereken minerallerdir. Bol miktarda kalsiyum alıp magnezyumu düşük tutmak kalp spazmlarına yol açabilir.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

D Vitamini Eksikliği ile Depresyonun İlişkili Olduğu Ortaya Çıktı

Halsizlik ve Unutkanlık B12 Vitamini Eksikliği Habercisi Olabilir

Kas Seğirmeleri ve Yorgunluk Magnezyum Eksikliği Habercisi

Bir yanıt yazın